Στη βουλή η αποκάλυψη της εφημερίδας “Αγορά” για την εισαγγελική έρευνα για τα capital controls – ΒΙΝΤΕΟ

Ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρη ερώτησης της Βουλευτού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινής Αραμπατζή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των «capital controls», που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “Αγορά”.  

Η κ. Αραμπατζή ρώτησε μεταξύ άλλων τον υπουργό αν έχει ενημερωθεί για την έρευνα και την πορεία της και σημείωσε χαρακτηριστικά:  “Δεν ζητώ παρέμβαση, αλλά ενημέρωση για ένα μείζον πολιτικό θέμα”. 

“Η ερώτηση που καλούμαι να απαντήσω δημιουργεί πλείστα όσα ερωτηματικά διότι τεκμαίρεται ότι οι Έλληνες βουλευτές γνωρίζουν τα στοιχειώδη, συγκεκριμένα το άρθρο 241 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι η προκαταρκτική εξέταση που έχει διαταχθεί έχει δύο χαρακτηριστικά, τον έγγραφο τύπο και την απόλυτη μυστικότητα. Σήμερα έρχεται η ΝΔ δια της κ. Αραμπατζή και ζητάει ενημέρωση για την πορεία της υποθέσεως. Δηλαδή, καλείται ο αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη υπουργός να παρανομήσει και να ζητήσει πληροφορίες και ο εισαγγελικός λειτουργός να παρανομήσει δύο φορές και να του τις παρέχει.  Εκτός κι αν έχουμε μια κατάσταση που πρέπει να μας ανησυχήσει ακόμη περισσότερο, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά στους εισαγγελικούς λειτουργούς και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται στο μέλλον- αν ποτέ πάρει τη λαϊκή εντολή- να πολιτευτεί στα θέματα αυτά. Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά να ζητείται πληροφόρηση” απάντησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:

“Επομένως εδώ θα πρέπει να πούμε την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή σέβεται απολύτως τον ανεξάρτητο ρόλο που παίζει η Δικαιοσύνη, δεν παρεμβαίνει στο έργο της ούτε για να ζητήσει πληροφορίες, ούτε εμμέσως, ζητώντας πληροφορίες, να υποδείξει την πορεία μιας υπόθεσης”.   

“Στον κ. Υπουργό που έσπευσε να μας κάνει μαθήματα, θα πω ότι η ερώτηση δεν ήταν για να μου πείτε το αυτονόητο, πως δεν μπορείτε να παρεμβαίνετε τη Δικαιοσύνη, ούτε για να σας προτρέψω να παρέμβετε. Θα έπρεπε να υπάρχει και λίγο αιδώς, γιατί μιλάτε εσείς που βγάλατε με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας που πρόσκειται στον χώρο σας την ιδιωτική ζωή δικαστών στα μανταλάκια; Η μυστικότητα αφορά στα πρόσωπα και μόνο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται μια τέτοια υπόθεση ενός μείζονος πολιτικού και οικονομικού ζητήματος έχετε υποχρέωση να μας ενημερώσετε” είπε στη δευτερολογία της η κ. Αραμπατζή και κάλεσε τον κ. Κοντονή να απαντήσει αν θα ζητήσει την επίσπευση της υπόθεσης από την εισαγγελική αρχή αφού πρόκειται για μείζον θέμα. “Να δεσμευθείτε εάν έρθει στη βουλή ότι θα συνδράμετε για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες” είπε η βουλευτής της ΝΔ.

“Φαίνεται ότι η συνάδελφος αντιλήφθηκε ότι το περιεχόμενο της ερώτησης εκθέτει εκείνη και το κόμμα της. Γι αυτό στη δευτερολογία της επεκτάθηκε σε άλλου τύπου ερωτήσεις” της απάντησε ο Σταύρος Κοντονής. “Επαναλαμβάνω ότι όσον αφορά στην προκαταρκτική εξέταση, αυτή είναι μυστική και μην επανέρχεστε γιατί κακό σας κάνει. Αφήστε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει… Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι το εντυπωσιακό που αναφέρατε ότι από αυτή την προκαταρκτική εξέταση θα προκύψουν ευθύνες μελών της κυβέρνησης. Εσείς που το ξέρετε; Όχι μόνο ζητάτε πληροφορίες που δεν μπορώ να σας δώσω αλλά προδιαγράφετε και την πορεία της υπόθεσης. Και μην προσπαθείτε να αντλήσετε επιχειρήματα από εκεί που δεν υπάρχουν” συμπλήρωσε. 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Κουρουμπλής για την αποκάλυψη της εφημερίδας “Αγορά” – ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Αγορά” – ΒΙΝΤΕΟ

Τα δελτία ειδήσεων για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Αγορά” – ΒΙΝΤΕΟ

 

σχολίασε κι εσύ