Διπλή ασπίδα για την πρώτη κατοικία

«Νόμος Κατσέλη» για ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. 

Εξωδικαστικός μηχανισμός για ρυθμίσεις-εξπρές επιχειρηματικών χρεών σε Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους

Με μια εγκύκλιο κι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τα όποια νομικά κενά για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς νοικοκυριών, εμπόρων και επιχειρηματιών.

Προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες είτε να βρίσκονται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία είτε να είναι συνεργάσιμοι στις ρυθμίσεις των χρεών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που ετοιμάζονται να εκδώσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας δεν θα βγαίνει στο «σφυρί» για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η πρώτη και μοναδική στέγη οικογενειών, ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», με την προαναφερόμενη παρέμβαση ουσιαστικά θα διευκρινίζεται ότι μέσω του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη -γνωστός και ως νόμος Σταθάκη- δικαίωμα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων για τη διευθέτηση οφειλών τους προς το Δημόσιο θα έχουν φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα. Οι προαναφερόμενοι οφειλέτες θα μπορούν προσφεύγοντας στα ειρηνοδικεία και με τη διαδικασία του νόμου 4354/2015 να διασώζουν την κύρια κατοικία τους ακόμη κι αν έχουν χρέη μόνο προς το Δημόσιο.

Ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι ο προαναφερόμενος νόμος επέκτεινε τη διευθέτηση των οφειλών όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς τις εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Ωστόσο, επειδή, φαίνεται να υπάρχει παρερμηνεία, δηλαδή να θεωρείται ότι ο οφειλέτης πρέπει να έχει χρέη είτε μόνο προς τις τράπεζες είτε και προς αυτές και το Δημόσιο, θα εκδοθεί η προαναφερόμενη εγκύκλιος των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας. Βέβαια, οι οφειλέτες προς το Δημόσιο για να σώζουν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία αλλά και να πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και την αξία της στέγης τους. 

Έτσι τα όρια προστασίας είναι:

– Για ένα άτομο με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.159,4 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας έως 180.000 ευρώ.

– Για ένα ζευγάρι με μηνιαίο εισόδημα 1.972 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 220.000 ευρώ.

– Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και μηνιαίο εισόδημα έως 2.448 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 240.000 ευρώ.

– Για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά και μηνιαίο εισόδημα 2.924 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 260.000 ευρώ.

– Για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά και μηνιαίο εισόδημα μέχρι 3.400 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 280.000 ευρώ.

Επιπλέον με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης για την καθιέρωση του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών, μικρομεσαίοι αλλά και μεγαλύτεροι επιχειρηματίες θα μπορούν να περιφρουρούν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τράπεζες, Δημόσιο, εργαζομένους και προμηθευτές.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης:

EE – ΔΝΤ παραμένουν δεσμευμένοι στην επίτευξη λύσης μέσα στο 2016

Τα λεφτά από τα στρώματα και οι χρυσές λύρες στο “πόθεν έσχες”

«Βόμβα» στις προσωρινές συντάξεις, ποιοι καλούνται να τις επιστρέψουν

Τελικό ξεκαθάρισμα για τα «κόκκινα» δάνεια 400.000 επιχειρήσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ