Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016

«Η μόνιμη διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένουν το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνουν πως ο κόφτης είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο υψηλά που δεν προλαβαίνουν να πέσουν κάτω από το 0,5%!

Οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν πως το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και “ζητούσε επιπλέον μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν». Το Ταμείο υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%. «Άρα η σημερινή “έκπληξη” διαφόρων συστημάτων έχει κοντή μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης».

«Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018 -ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως “ανησυχούντες”!» τονίζουν οι κύκλοι της οδού Νίκης και καταλήγουν: «Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να “φτιάξουν κλίμα”. Δυστυχώς γι’ αυτά στη χώρα θα παραμείνει… εύκρατο».

 

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ πάντα υποστήριζε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλότερα των στόχων

 

Στίγκλιτς: Αναμένει ότι η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ – Σε δέκα χρόνια η Ευρωζώνη θα είναι διαφορετική

 

Wall Street: Έκλεισε ανοδικά καθώς η τιμή του πετρελαίου έφθασε τα 50 δολάρια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ