Επιστρέφει το 2017 ο φόρος υπεραξίας

Αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης αναμένεται να βρεθούν από το 2017 όσοι αποφασίσουν να πουλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για δύο χρόνια, για το 2015 και το 2016, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι λόγοι ήταν η απίστευτη πολυπλοκότητα των διαδικασιών εφαρμογής του φόρου και οι παγίδες υπερφορολόγησης που έκρυβε η επιβολή του για όσους επιθυμούσαν να πωλήσουν ακίνητα.

Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016 χωρίς να έχει εκδηλωθεί από τη πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καμία διάθεση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την παράταση της αναστολής.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να επανέλθει σε ισχύ από την 1/1/2017.

Ουσιαστικά από την 1/1/2017 θα ενεργοποιηθούν και πάλι οι διατάξεις του άρθρου 41 του ΚΦΕ, που προβλέπουν ότι επιβάλλεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.

Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος, προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26).

Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1/1/1995 έως 31/12/2002 οι συντελεστές απομείωσης περιορίζονται καθώς πολλαπλασιάζονται με 0,8.

Ως τιμές κτήσης και μεταβίβασης είναι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση το φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί (το ίδιο και για τις δωρεές – γονικές παροχές).

Η διαδικασία επιβολής του φόρου υπεραξίας ολοκληρώνεται σε τέσσερα βήματα:

-Συμπλήρωση δήλωσης.

-Υποβολή δήλωσης

-Έκδοση ταυτότητας οφειλής

-Πληρωμή φόρου

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι κλειδώνουν συντάξεις στα 60 από όλα τα Ταμεία

«Μπλοκάκια»… Βουλγαρίας και εταιρείες του ενός ευρώ

Το ΔΝΤ κοντά στην έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ