• Γιούνκερ: Όχι άλλη κοροϊδία στους Ευρωπαίους πολίτες

  12:16 μμ, Τετάρτη 14 Σεπ 2016 12:16 μμ, Τετάρτη 14 Σεπ 2016

  Θάνος Αθανασίου, ανταπόκριση από το Στρασβούργο

  Την αντεπίθεση της Ευρώπης και τη θετική ατζέντα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών τους επόμενους 12 μήνες, παρουσίασε σήμερα στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  Ο πρόεδρος επιτέθηκε με ένταση στους λαϊκιστές οι οποίοι: «Δημιουργούν προβλήματα, δεν λύνουν προβλήματα» ζητώντας όμως ταυτόχρονα από τις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους πολιτικούς: «Nα δείξουν δέσμευση και κουράγιο», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τους πολίτες της Ευρώπης άλλο πια».

  Εξήγησε ότι τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι διαμάχες των θεσμών, δεν υπάρχει λόγος να περιπλέκουμε τα πράγματα και πως: «Φαινόμαστε γελοίοι όταν σέρνουμε τα πόδια μας» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

  Ο πρόεδρος τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που ζούμε την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη τώρα που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. ενώ πριν η ιστορία ήταν γεμάτη πόλεμο και αναταραχές) και σημείωσε ότι η ιστορία της Ευρώπης μας έκανε αυτό που είμαστε: «Δεν λύνουμε τα προβλήματα μας πια στα χαρακώματα, αλλά γύρω από τραπέζια».

  Σε σχέση με τη στρατηγική για τους επόμενους 12 μήνες ο πρόεδρος καταρχήν ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των κεφαλαίων του πακέτου Γιούνκερ στα 630 δισ. μέχρι το 2022. Υποσχέθηκε δίκτυα 5ης γενιάς 5G παντού μέχρι το 2025 και δωρεάν Wifi στο κέντρο των ευρωπαϊκών πόλεων έως το 2020.

  Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τη βιομηχανία ατσαλιού, για τους γαλακτοπαραγωγούς, λέγοντας ότι το γάλα δεν μπορεί να είναι φτηνότερο από το νερό, προανήγγειλε την Ένωση των Κεφαλαιαγορών και 9 εκατ. θέσεις εργασίας για νέους τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η ανεργία είναι ακόμη υψηλή και η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και πρέπει να γίνει, ζητώντας ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας.

  Σε σχέση με το προσφυγικό έκανε λόγο για ισχυρή στήριξη της Ελλάδας και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για τη νέα υπηρεσία φύλαξης συνόρων, τη συνολική ευθύνη για την επίλυση του θέματος και έδωσε τα εύσημα στην ύπατη εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα έπρεπε να είναι υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και να έχει πάντα μία θέση στο τραπέζι της εκτίμησης κρίσεων.

  Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. «Και για αυτό τώρα υποστηρίζω τους δύο ηγέτες ώστε αυτό να συμβεί εδώ και τώρα», είπε.

  Καταλήγοντας ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε ότι: «H ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας. Η ιστορία θα θυμάται τα λάθη μας και τις ευθύνες μας για το τι κάναμε σε αυτή τη γενιά. Η Ευρώπη έχει μία αποστολή, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να χτίσουμε την Ευρώπη. Έχω την ίδια ηλικία με το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, έχω αφιερώσει τη ζωή μου σε αυτό… Η Ευρώπη δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι κάτι πολύ πιο δυνατό και διαφορετικό».

  Πηγή: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση - Τι ζήτησε από την Ελλάδα

  H Ευρώπη αντεπιτίθεται

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα