Χαρίτσης: 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη σύνδεση έρευνας – επιχειρηματικότητας

Κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα έχουν δεσμευτεί από το νέο ΕΣΠΑ, όπως γνωστοποίησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, διευκρινίζοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν τους εξής επιμέρους στόχους: την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών και τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας.

Μιλώντας από το βήμα ημερίδας με τίτλο «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020», στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο κ.Χαρίτσης σημείωσε ότι «οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ. Τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό υπηρετούν ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και το υπό σύσταση Ταμείο Συμμετοχών” (Fund of Funds) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο υφυπουργός Οικονομίας υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά δημιουργείται Μητρώο Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις, που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν, όπως η μείζων δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους ερευνητές, επιχειρηματίες και φορείς να τροφοδοτήσουν το υπουργείο με ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας, συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο χώρο της ΔΕΘ.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σταθάκης: 11,5 δισ. στην οικονομία έως τα Χριστούγεννα

Πρόταση – βόμβα των δανειστών για τον ΕΝΦΙΑ

«Πράσινο φως» από τους δανειστές για ακατάσχετο λογαριασμό επαγγελματιών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ