• Αλεξιάδης: Θα είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή

  11:46 πμ, Τρίτη 09 Αυγ 2016 11:46 πμ, Τρίτη 09 Αυγ 2016

  Μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να εφησυχάσει με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθ��ράς, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

  «Θα είμαστε σε μία διαρκή σύγκρουση, ειδικά με τα θέματα φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν αυτό που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα και αυτά που βλέπετε το τελευταίο διάστημα είναι η κορυφή του παγόβουνου».

  Σχετικά με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, αλλά και την προσπάθεια ορισμένων επιχειρηματιών να ξεφύγουν από την «τσιμπίδα» του νόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «δυστυχώς, κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν να παίξουν με τη φωτιά», παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για το τι πρέπει να γίνει.

  Έστειλε δε μήνυμα «σε όλους αυτούς, οι οποίοι με διάφορους μεθόδους βίας ή εκφοβισμού προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο, είτε απειλώντας τους υπαλλήλους που πάνε να κάνουν τους ελέγχους, είτε αφήνοντας κάποια υπονοούμενα κ.λπ" ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ως Δημόσιο, ως κράτος, ως Πολιτεία, να υποχωρήσουμε σ' αυτά τα φαινόμενα».

  Προειδοποίησε επίσης ότι «όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο ή προσπαθούν να παρεμποδίσουν ή να εκφοβίσουν τους ελεγκτές να ξέρουν ότι έχουν κλείσει συμβόλαιο για να κατασκηνώσουμε στα καταστήματά τους» και συμπλήρωσε: «Θα στοχοποιηθούν τα καταστήματά τους και όσοι δημιουργούν αυτά τα προβλήματα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να κλέβει, να συλλαμβάνεται την ώρα της κλοπής και να επιτίθεται σ' αυτούς που τον συνέλαβαν για την κλοπή. Είναι απαράδεκτα πράγματα».

  Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην ευθύνη των πολιτών απέναντι στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως θα «πρέπει να αποφασίσουμε σ' αυτή την κοινωνία, αν είμαστε πολίτες ή υπήκοοι», καθώς «όταν είμαστε πολίτες έχουμε δικαιώματα και έχουμε και υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από την Πολιτεία να βάλει έξω από κάθε κατάστημα έναν εφοριακό ή έναν αστυνομικό για να κάνει ελέγχους».

  Υπογράμμισε πως «όσα μέτρα και να πάρουμε, όσους θεσμούς κι αν αλλάξουμε ό,τι και να γίνει, πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι τα θέματα της φοροδιαφυγής αφορούν τους ίδιους και δεν είναι κάποιος εξυπνακισμός ή τέλος πάντων μια -κατά το κοινώς λεγόμενο- μαγκιά να γίνονται αυτά τα πράγματα».

  Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «πρέπει οι πολίτες να έχουν την κουλτούρα να ζητούν αποδείξεις και να καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα», καθώς «αν εμείς δεν καταλάβουμε ότι ως πολίτες πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτά τα φαινόμενα, τότε αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται».

  «Ειδικά τα θέματα της λαθρεμπορίας του αλκοόλ έχουν σχέση με την υγεία μας»

  Περίπου δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 «μαϊμού» προϊόντα είναι -μεταξύ άλλων- η «σοδειά» του ΣΔΟΕ από ελέγχους σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν σήμερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

  «Θα βγουν σήμερα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ όλο αυτό το διάστημα, που έπιασε τόνους από λαθραίο οινόπνευμα, μαϊμού προϊόντα" σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και εξήγησε ότι οι περίπου δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και τα περίπου 20.000 «μαϊμού» προϊόντα θα κατέληγαν σ' εμάς, τους καταναλωτές.

  «Ειδικά τα θέματα της λαθρεμπορίας του αλκοόλ έχουν σχέση με την υγεία μας» τόνισε, εξηγώντας πως «όλο αυτό το οινόπνευμα θα κατέληγε στους πολίτες μέσα από τη διαδικασία των λαθραίων ποτών, που το μόνο για το οποίο δεν φημίζονται είναι τα θέματα υγείας».

  Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, εξηγώντας πως «υπάρχει ένας σχεδιασμός κι ένας συντονισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ».

  Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ξέρουμε τον αντίπαλό μας και είμαστε αποφασισμένοι και να δώσουμε τη μάχη και να πετύχουμε αυτά που πρέπει».

  Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαστικού χρήματος, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της χρήσης του διότι θα βοηθήσει, όπως είπε, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

  Προηγουμένως «δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κίνητρα, ενώ με το νομοσχέδιο που προωθείται δίνουμε κίνητρα στους πολίτες και από την άλλη βάζουμε και υποχρεωτικά μέτρα απέναντί τους, όπως γίνεται σε άλλες χώρες» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

  Για την πορεία των εσόδων, αφού επισήμανε πως «έξι μήνες που τα έσοδα ήταν πάνω από το όριο του προϋπολογισμού δεν υπήρχε πουθενά σαν είδηση -τουλάχιστον σε μία κατηγορία ΜΜΕ που θέλουν να υποκαταστήσουν την αντιπολίτευση στον ρόλο τους απέναντι στην κυβέρνηση- και όταν τον Ιούλιο είχαμε κάποια άλλη εξέλιξη, αμέσως έγινε πρώτο θέμα και μάλιστα υπερτονισμένο» παρέθεσε τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

  «Είχαμε υπέρβαση εσόδων 954 εκατ. στο εξάμηνο. Στον μήνα Ιούλιο, τον πιο δύσκολο για τα έσοδα, που είχαμε στόχο 5,6 δισ, αντί γι αυτά πιάσαμε περίπου 5,25 δισ. στα έσοδα. Ικανοποιήσαμε τον στόχο κατά 95%. Τον Ιούλιο είμαστε κατά 333 εκατ. κάτω από τον στόχο για τον μήνα αυτόν, στο επτάμηνο όμως είμαστε πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού και με τους ελέγχους που ξεκινήσαμε θα πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Χαμηλότερο ΕΚΑΣ για να μη μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων το 2017

  Έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρέθυμνο

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα