Το βιολί του…ο οίκος Fitch

Την επιβίωση μίας αρτιμελούς Ευρωζώνης των “17” θεωρεί η Fitch πιθανότερη από όλες τις εκβάσεις στην ευρωπαϊκή κρίση, αναφέροντας όμως ως δεύτερο ισχυρό ενδεχόμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα μπουν σχεδόν αυτόματα σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η Fitch αναφέρει πως από όλα τα υφιστάμενα σενάρια που έχει, το πιθανότερο είναι η Ευρωζώνη να “συρθεί έξω από την κρίση” ενιαία -με όλα τα μέλη της- ακολουθώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, το ρίσκο για “εναλλακτικά σενάρια ενισχύεται”. Το πιθανότερο από αυτά περιλαμβάνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρει η Fitch, όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης θα μπουν σε rating watch negative με μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν οι Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Τέλος, ως λιγότερο πιθανό θεωρείται το σενάριο της πλήρους διάλυσης της Ευρωζώνης λόγω του τεράστιου πολιτικού και οικονομικού κόστους.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ