Η Κομισιόν ζητά πρόσθετα μέτρα από Ισπανία και Πορτογαλία

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 

Επικύρωση των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όχι όμως και προτάσεις επί κυρώσεων, περιέχει τελικά η απόφαση της Κομισιόν για τις δύο χώρες, την οποία παρουσίασαν οι επίτροποι Μοσκοβισί και Ντομπόβσκις σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν ζητά από τις δύο χώρες πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να διορθώσουν τα ελλείμματα του 2014 και 2015. Οι συστάσεις αυτές θα πάνε τώρα στο Συμβούλιο των κρατών μελών και αναλόγως της απόφασης του η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση από το άρθρο 126 (8) της Συνθήκης, να υποβάλει, εντός 20 ημερών την πρόταση για την επιβολή προστίμου. 

Μπορεί επίσης να προτείνει την αναστολή μέρους των δεσμεύσεων του Διαρθρωτικού και Επενδυτικού Ταμείου (ESIF) της ΕΕ. Το ανώτατο ποσό αυτού του προστίμου και η μερική αναστολή χρηματοδότησης είναι δεσμεύσεις που αναφέρονται στους σχετικούς κανονισμούς και μπορεί να μειωθούν εφόσον αυτό δικαιολογείται.

Για το πρόστιμο ειδικότερα, η Κομισιόν δύναται να συστήσει στο Συμβούλιο να μειώσει το ποσό ή να το ακυρώσει τελείως. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω έκτακτων οικονομικών περιστάσεων ή μετά από αιτιολογημένη αίτηση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν εντός 10 ημερών από την έγκριση από το Συμβούλιο του άρθρου της απόφασης 126 (8).

Επί της ουσίας, το Κολέγιο των Επιτρόπων επιβεβαίωσε, με γραπτή διαδικασία σε συνέχεια της συζήτησης της Δευτέρας ότι η Πορτογαλία δεν διόρθωσε το υπερβολικό έλλειμμά της μέχρι την προθεσμία του 2015 και ότι η Ισπανία είναι απίθανο να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμά της υπό την προθεσμία του 2016.

Με βάση την σημερινή απόφαση:

1 ) Το ονομαστικό έλλειμμα της Ισπανίας έφτασε στο 11% το 2009, πριν από την πτώση στο 10,4% του ΑΕΠ το 2012 και 5,1% το 2015, ενώ ο συνιστώμενος στόχος για το 2015 ήταν 4,2% του ΑΕΠ. Η σωρευτική διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2013-2015 εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερη από το 2,7% του ΑΕΠ που συνιστά το Συμβούλιο. Το επίπεδο του δημόσιου χρέους ήταν σχετικά σταθερό στο 99,3%του ΑΕΠ το 2014 και 99,2% το 2015.

2) Το ονομαστικό έλλειμμα της Πορτογαλίας μειώθηκε από 11,2% του ΑΕΠ το 2010 σε 4,4% το 2015, ενώ ο συνιστώμενος στόχος για το 2015 ήταν 2,5% του ΑΕΠ. Η συνολική διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια από την περίοδο 2013-2015 εκτιμάται σε 1,1% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερη από το 2,5% του ΑΕΠ που συνέστησε το Συμβούλιο. Μετά την κορύφωσή του στο 130,2% του ΑΕΠ το 2014, το επίπεδο του δημόσιου χρέους εξακολουθεί να παραμένει υψηλό στο 129,0% του ΑΕΠ το 2015.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, όπως τεκμηριώνεται στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και στην ξεχωριστή ειδική Έκθεση της Κομισιόν για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Για «έξυπνη» εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας κάλεσε το Συμβούλιο των κρατών μελών, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί επεσήμαναν με νόημα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη κάνει πολλές θυσίες και μόλις έχουν βγει από την οικονομική κρίση, μειώνοντας την ανεργία και επιστρέφοντας στην ανάπτυξη. Σημείωσαν δε πως «ο σκοπός της σημερινής απόφασης δεν είναι να ανατρέψουν αυτήν την πορεία».

Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο: «Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της κρίσης, χάρη σε σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. 

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι δύο χώρες έχουν στραφεί εκτός πορείας στη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους και δεν έχουν εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς τους στόχους. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές για να καθορίσουμε την καλύτερη διαδρομή μπροστά. Η μείωση του υψηλού ελλείμματος και τα επίπεδα χρέους είναι μια προϋπόθεση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες». 

Παρομοίως, ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, συμπλήρωσε : “πιστεύω ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα επιβεβαιώσουν σύντομα την αξιολόγησή μας. Η Κομισιόν ενεργεί πάντα, ενήργησε τώρα και θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Πρόκειται για σύνθετους αλλά ευφυείς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται με έξυπνο τρόπο από την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Εμείς θα συνεργαστούμε με την Ισπανία και την Πορτογαλία για την επίτευξη μιας κοινής αντίληψης των πολιτικών δεσμεύσεων που θα πρέπει να γίνουν”. Είναι τώρα στα χέρια των Υπουργών του ECOFIN να προσδιορίσουν τις επόμενες εξελίξεις.

Πηγή:real.gr

Διαβάστε επίσης

Ανακάμπτουν η στερλίνα και οι χρηματιστηριακές αγορές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ