Τα εύσημα του Μοσκοβισί στον Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τα εύσημα στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στις ελληνικές Αρχές απηύθυνε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την σύναψή του μνημονίου πέρσι τον Αύγουστο.

«Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά, σήμερα, ένα χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, και τελικώς οι διοικητές του ΕSM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τα 7,5 αυτά δισ. θα είναι πραγματικό οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θέλουμε, θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ με την οικονομία της μεταρρυθμισμένη», τόνισε ο Ευρωπαίο επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη ότι το ΔΣ του ΕSM αποφάσισε σήμερα την έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, δήλωσε πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται στη σωστή τροχιά και πως αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και ρυθμούς άνω του 3% του χρόνου. Ο επίτροπος Οικονομικών συνεχάρη την κυβέρνηση, τις Αρχές και τον ελληνικό λαό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην βλέπει τους άμεσους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα και αυτό θα συμβεί. Ανέφερε ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη, αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως ήταν «μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Κομισιόν και τους θεσμούς αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να καταστήσει έναν «οδικό χάρτη» τον οποίο και ακολούθησε.

Αυτός ο οδικός χάρτης, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος.

«Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιερ Μοσκοβισί προσωπικά, διότι ενώ τα κράτη μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

To tweet του Mοσκοβισί για την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Καλά τα νέα για την Ελλάδα

Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα

ESM: H Ελλάδα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ