Κατρούγκαλος: Η αύξηση του ΦΠΑ είναι κακό μέτρο αλλά…

«Προετοιμάζουμε το έδαφος ώστε η μεταρρύθμιση για τα εργασιακά να μην έχει μέσα ομαδικές απολύσεις και αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Alpha 9.89.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι δανειστές πάντα ζητούσαν ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου υπογράμμισε ωστόσο ότι «εμείς αυτά δεν τα θέλουμε, δεν τα συζητάμε».

«Δεν έχουμε υπογράψει τίποτα που να ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα που έχουμε τώρα. Αντίθετα έχουμε βάλει στο τραπέζι την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» σημείωσε.

«Σε αυτή τη φάση που είμαστε σε δύσκολες ώρες προσπαθούμε να μοιράσουμε τα βάρη με τον δικαιότερο τρόπο. Δηλαδή να πάρουμε λίγα από τους πολλούς αλλά πολλά από τους λίγους που έχουν οικονομική άνεση να δώσουν περισσότερα» είπε ο υπουργός.

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι «η αύξηση του ΦΠΑ είναι κακό μέτρο» αλλά εξήγησε: «Θα έπρεπε όμως να το συγκρίνουμε με τα πολύ χειρότερα που μας ζητούσαν οι δανειστές, δηλαδή να αυξήσουμε το ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στο ρεύμα και το νερό. Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία τόνισε: «Οι ίδιοι άνθρωποι που επέβαλαν 11 μειώσεις στους συνταξιούχους δεν μπορούν τώρα να μας εγκαλούν γιατί αυξήσαμε κατά μισή μονάδα τις εισφορές. Είναι υποκρισία και δημαγωγία να μας το λένε, χωρίς να λένε επίσης ότι αν δεν μειώναμε τις εισφορές θα έπρεπε να μειώσουμε ξανά τις συντάξεις».

«Οι άνθρωποι που οδήγησαν στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και μας κληρονόμησαν ένα τοπίο έρημης γης, μας εγκαλούν όταν εμείς προσπαθούμε τα βάρη, τα οποία αναγκαστικά θα πρέπει να μοιραστούν, να τα μοιράσουμε με τον δικαιότερο τρόπο» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Αν είχα απέναντί μου έναν σύντροφό μου από το ΚΚΕ θα του έλεγα ότι μπορεί να έχεις δίκιο αλλά αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία δεν ακολουθεί αυτά που λες. Αλλά τους άλλους που μας λένε και Ευρωπαϊκή Ένωση και μας ρωτούν γιατί παίρνουμε τα μέτρα, τους αντιμετωπίζω ως υποκριτές και δημαγωγούς. Δεν λέω λαϊκιστές γιατί ο λαός στους περισσότερους από αυτούς μάλλον μοιάζει βρώμικη λέξη».

«Έχουμε να διαχειριστούμε μία κρίση και μπορούμε να τη διαχειριστούμε είτε ωφελώντας τους λίγους, τους πλούσιους, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είτε προσπαθώντας να βγούμε από την κρίση μοιράζοντας τα βάρη με τέτοιο τρόπο που να μην πέφτουν στους φτωχούς. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό διαλύθηκε στον έναν χρόνο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» υπογράμμισε.

«Με τη συμφωνία του καλοκαιριού είχαμε να μειώσουμε κατά 1% τη συνταξιοδοτική δαπάνη και να κόψουμε το ΕΚΑΣ. Αν κάναμε μόνο αυτά θα ήμασταν για φτύσιμο. Εμείς προσπαθήσαμε να έχουμε μία σαρωτική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που τη σχεδιάσαμε εμείς έξω από τις προδιαγραφές του μνημονίου, ώστε να κάνουμε αυτό που υπογράψαμε, να αδρανοποιήσουμε όμως αυτά τα μέτρα με μέτρα δικού μας σχεδιασμού που θα βοηθούσαν τους πιο αδύναμους.

Υπογράψαμε αλλά επειδή εμείς δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι και αυτά που υπογράψαμε τα υπογράψαμε για να γλιτώσουμε την άτακτη χρεοκοπία. Τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που έχει το μνημόνιο προσπαθούμε να τις αδρανοποιήσουμε. Για αυτό μας μιλάνε για ακήρυχτο ταξικό πόλεμο». 

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα το 2018

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ