Κίνητρα για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν κίνητρο για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο ψηφιακών συναλλαγών.

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε μάλιστα, ότι η θέσπιση τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα,  σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, αποτελούν η έκπτωση φόρου εισοδήματος (για χτίσιμο του αφορολόγητου) με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, οι κληρώσεις και διάφορα άλλα.

Το Υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, επεξεργάζεται επίσης μια σειρά από άλλες δράσεις που θα πλαισιώσουν τις κύριες και θα ενισχύσουν την διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν γίνει μόνο με τέτοια μέσα, καθώς και φοροαπαλλαγές, οι οποίες δεν πρέπει να δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Δημοσίου, ήδη εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία θεσπίζεται ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής ποσών σε δικαιούχους μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες, να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων σε θέματα που αφορούν στη μείωση της χρήσης μετρητών (για συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες και γενικότερα με το Δημόσιο) σε συναλλαγές εντός των κόλπων του Δημοσίου (e-οίκοθεν) καθώς και την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, ώστε ο κάθε πολίτης που επιθυμεί, να μπορεί να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και τη διασφάλιση των συναλλαγών, θεσπίζεται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ηλεκτρονική διενέργεια διασταυρώσεων και την καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η διασύνδεση των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η αποστολή στοιχείων τόσο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όσο και από εταιρείες παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, αποτελούν ορόσημο στην προσπάθειά μας για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε επίσης:

Στις 1.391 ημέρες ο μέσος χρόνος επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Τέλος τα capital controls για το “νέο χρήμα”

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ