Δραγασάκης: Πιστεύουμε ότι θα επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει ισχυρό συμβολισμό, που θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σήμερα στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Eurogroup, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι με τις αποφάσεις που θα ληφθούν “πιστεύουμε ότι θα επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένας δεσμευτικός οδικός χάρτης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι μπαίνουμε σε νέα φάση, καθώς για πρώτη φορά σήμερα, από την αρχή της κρίσης, το μέλλον αποκτά ορατότητα, καθώς έχουν ψηφιστεί όλα τα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2018.

Τόνισε, ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο θα εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 9-11 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ (6,2 δισ.) και την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στην ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην “εργαλειοθήκη ανάπτυξης ” που, όπως είπε, έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση.

“Τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα, είναι προβλήματα πολέμου που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε καιρούς ειρήνης, ωστόσο για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ανοίγει παράθυρο ελπίδας που μπορεί να μας επιτρέψει να βάλουμε οριστικό τέλος στο φαύλο κύκλο λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη νέα εποχή, όπως είπε, στο κέντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θα είναι οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν και από τον ΣΕΒ για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η πολιτική της χώρας μας συνεχίζει να διαμορφώνεται υπό την πίεση ασφυκτικής εποπτείας και συχνά οι επιλογές που μας προσφέρονται δεν είναι ανάμεσα στο καλό και το κακό, αλλά ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο.

“Όταν π.χ. έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στην αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια ή του γενικού συντελεστή κατά μια μονάδα ή ανάμεσα στην αύξηση των φόρων και τις περικοπές στις συντάξεις η όποια επιλογή έχει δυσάρεστες συνέπειες”, είπε.

Επίσης, άσκησε κριτική σε επιχειρήσεις που επιβιώνουν υποκλέπτοντας φόρους, διακρατώντας τα κέρδη στο εξωτερικό και τα χρέη στο εσωτερικό, ή ροκανίζοντας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Η βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στο χρέος

Κατριβάνου: Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ