“Έκρηξη” του Σόιμπλε στην πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος

Στην αντίδραση της Γερμανίας, προσκρούουν οι προτάσεις του ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου».

Προϋπόθεση για αυτό παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung.

Σημειώνει μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ επιμένει σε έναν “αυστηρό κόφτη” δαπανών για να δελεάσει το ΔΝΤ

Το κρίσιμο πλάνο του Euro Working Group για το ελληνικό χρέος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ