Ντομπρόβσκις: Καλύτερη από το αναμενόμενο η δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας

Καλύτερη από το αναμενόμενο ήταν η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 δήλωσε o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο MNI και το Euro2day.gr.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» πέρσι.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει μέτρα εκτάκτου ανάγκης 3 δισ. ευρώ σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε τώρα για μέτρα. «Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της Eurostat» σημείωσε.

«Είναι εμφανές τώρα πως η Ελλάδα έχει πάει σημαντικά καλύτερα απ’ όσο όταν συμφωνήθηκε το μνημόνιο τον Αύγουστο» τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, υποστήριξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει στη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το ύψος των μέτρων που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat, θα επικαιροποιήσουμε το βασικό σενάριο», σχολίασε. Πρόσθεσε πως τα δεδομένα «θα βοηθήσουν ώστε να ευθυγραμμίσουμε τη θέση μας με το ΔΝΤ».

Ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε πως αν και οι στόχοι για το ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορούν να αλλάξουν, αυτό που αμφισβητεί το ΔΝΤ είναι το ύψος των μέτρων που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

«Όμως είμαστε πιο κοντά σε κοινή προσέγγιση των θεσμών» σχολίασε.

Αν και ο κ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε να ορίσει ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, δήλωσε πως όλες οι πλευρές «πρέπει να πιέσουν», ώστε να υπάρξει συμφωνία «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ και στην πιθανότητα αυτός να αλλάξει και το ΔΝΤ να μην παρέχει οικονομική στήριξη αλλά να διατηρήσει απλώς συμβουλευτικό ρόλο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η ΕΕ εργάζεται με την υπόθεση πως το ΔΝΤ θα έχει πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια».

Σημείωσε ότι η άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν επείγει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «είναι σωστή» καθώς δεν υπάρχει άμεσο βάρος για την ελληνική οικονομία, ωστόσο τόνισε πως το χρέος πρέπει να συζητηθεί.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, όμως θα πρέπει να συζητήσουμε το χρέος», είπε ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για το θέμα αυτό μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ. «Αν όμως θέλουμε να συμμετέχει το ΔΝΤ, θα πρέπει να το συζητήσουμε» επεσήμανε.

Υποστήριξε ότι πρώτα  θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των μέτρων που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προτού ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντομπρόβσκις επίσης σημείωσε ότι δεν συνδέεται το βρετανικό δημοψήφισμα με την ελληνική αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης:

Τα νέα μέτρα παρατείνουν το θρίλερ της αξιολόγησης

Ποιοι διασώζονται από το νέο ασφαλιστικό

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ