Κατατίθεται το νέο ασφαλιστικό χωρίς συμφωνία με την τρόικα

Κατάργηση των κατώτατων ορίων συντάξεων, θεσμοθέτηση εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ έπειτα από τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, σημαντικά μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης για την αναλογική σύνταξη, που οδηγούν σε χαμηλές νέες συντάξεις κυρίως για όσους έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και το μέσο εισόδημα τους ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, προστασία των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων, αλλά και ενιαίους κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που ενδέχεται να κατατεθεί στη βουλή ακόμα και σήμερα.

Ταυτόχρονα μειώσεις εισοδήματος θα υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αμειβόμενοι με μπλοκάκι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Από την ψήφιση του νόμου και μετά, το συνολικό ποσοστό εισφοράς του κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ (μισθωτού και εργοδότη) ορίζεται στο 20% επί πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεων τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Η εισφορά κατανέμεται κατά 6,67% για τον εργαζόμενο και κατά 13,33% για τον εργοδότη.

Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους των δύο Ταμείων δίνεται η δυνατότητα και σταδιακής αύξησης των εισφορών για μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα. 

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη μείωση στις αναπηρικές συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ