Βαρύ το κλίμα στη διαπραγμάτευση λόγω των Wikileaks

Της Κάτιας Μακρή

“Το κλίμα στη διαπραγμάτευση δεν είναι ιδανικό” παραδέχτηκε ανώτατη πηγή των Βρυξελλών, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν την Τρίτη την βελγική πρωτεύουσα. “Τα Χιλτονικά λειτούργησαν ως σοβαρός παράγοντας αβεβαιότητας” επέμεινε, αναφερόμενος στις συνομιλίες του Πολ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου που έγιναν – μάλλον- από το ξενοδοχείο Χίλτον και δημοσιοποιηθήκαν μέσω των Wikileaks.

Στους ορόφους του περίφημου Berlaymont, δηλαδή του κτιρίου της Κομισιόν, είναι κοινό μυστικό πως ο Απρίλιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας. “Όλοι έχουμε συμφέρον να κλείσει η διαπραγμάτευση” λένε στις Βρυξέλλες, αναφέροντας τα δυο χρονικά ορόσημα, δηλαδή τη Σύνοδο του ΔΝΤ από τις 14 έως τις 17 του μηνός στην Ουάσιγκτον και το Eurogroup στις 21-22 Απριλίου στις Βρυξέλλες. “Αν χαθούν αυτές οι ημερομηνίες, τα πράγματα θα είναι δύσκολα” επιμένουν κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες.

Οι ίδιες πηγές που έχουν πολύ καλή γνώση της διαπραγμάτευσης, λένε πως το ΔΝΤ θα μείνει στο πρόγραμμα. “Οι Ευρωπαίοι το αντιμετωπίζουν σαν τον γιατρό που λέει την αλήθεια στον ασθενή. Γι αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει” επιμένουν ενώ κρατούν αποστασιοποιημένη στάση σε ότι άφορα το διαχωρισμό “καλού” και “κακού” που επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει στην Κομισιόν και στο Ταμείο αντίστοιχα. “Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός της Ελλάδας. Υπάρχει η συμφωνία του Αυγούστου και με βάση αυτή διαπραγματευόμαστε όλοι. Άλλωστε πάντα στο τέλος κάθε αξιολόγησης, οι θεσμοί τα βρίσκουν μεταξύ τους και καταλήγουν σε κοινή θέση”.

Σε σχέση τώρα με το μείζον θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι γειώνουν τις προσδοκίες. Όπως λένε, ναι μεν υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο τρίτο μνημόνιο, ωστόσο δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει αυτοματισμός στη λήψη αποφάσεων. “Αναμφίβολα θα έχει μια πολιτική αξία για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχει τοτεμική σημασία” είναι η φράση που χρησιμοποιούν. Επισημαίνουν δε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα δεν θα γίνουν με την Επιτροπή αλλά θα είναι αντικείμενο συζήτησης του Eurogroup και των κρατών μελών. Τον πρώτο λόγο θα έχει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είπαν Μέρκελ-Λαγκάρντ-Τόμσεν για τα Wikileaks και την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ