Ισπανία: Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία δεν εκτιμάται ότι έχει πλήξει σοβαρά την οικονομική ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο αν παραταθεί αυτή η αδιέξοδη κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει νευρικότητα και ανησυχία στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Τράπεζα της Ισπανίας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το πρώτο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%.

Η Ισπανία τελεί υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς μετά την άκαρπη εκλογική διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Έκτοτε τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, γεγονός που καθιστά την νέα προσφυγή κάλπες γύρω στον Ιούνιο ολοένα και πιο πιθανό ενδεχόμενο.

Προς το παρόν, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας από τη βαθιά ύφεση έχει αρκετά ισχυρή δυναμική για να αντέξει την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει, τροφοδοτώντας τις δαπάνες των νοικοκυριών και τη συνολική εγχώρια ζήτηση.

Η Τράπεζα της Ισπανίας προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,7% για το σύνολο του 2016, αναθεωρώντας πτωτικά την εκτίμησή της από το 2,8%. Για το 2017, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

«Οι αμφιβολίες για την ανάπτυξη της οικονομικής μας πολιτικής θα μπορούσε να βαρύνουν αρνητικά τις αποφάσεις για δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση της πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην τριμηνιαία της έκθεση.

«Προκειμένου να περιοριστούν αυτοί οι κίνδυνοι, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη, και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιορίζουν τα ευπαθή σημεία της ισπανικής οικονομίας».

Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς στις δαπάνες, καθώς το 2015 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ξεπέρασε το στόχο σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 5,16% του ΑΕΠ, έναντι 4,2% που είναι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 4,8% που προέβλεπαν οι Βρυξέλλες.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης:

Τόκιο: Άνοιγμα με πτώση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ