Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση

«Η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση στην κρίση της Ευρωζώνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τώρα είμαστε σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ΕΜΣ» σημειώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

«Αντίθετα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους σε ένα τριετές πρόγραμμα» προσθέτει.

«Αν κοιτάξει κανείς τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση για ό τι έχει ήδη επιτευχθεί. Υπήρξαν πολλοί «λόξυγκες» και οπισθοδρομήσεις στην πολιτική διαδικασία, αλλά η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών οικονομικών προβλημάτων. Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες» αναφέρει.

Εξηγεί επίσης ότι «η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Είχε προβλήματα με την φορολογική πλευρά. Ήταν μη ανταγωνιστική. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλα και υπήρχε γενικά μια έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Για την Κύπρο αναφέρει ότι «αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα ενός προγράμματος του ΕΜΣ, όπου υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθορισμένης μεταρρύθμισης, επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο και σταθερή ανάπτυξη».

Τονίζει ωστόσο, ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. 

Πηγή: philenews.com

Διαβάστε επίσης:

Στις 2 το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα

Ποιοι και πόσο θα επιβαρυνθούν από την μείωση του αφορολογήτου

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ