Ανακοίνωση των εφοριακών για την αποκάλυψη της εφημερίδας “Αγορά”

Την αντίδραση των εφοριακών προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας “Αγορά” για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο της καπνοβιομηχανίας “Κεράνη” στη Λεωφόρο Θηβών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έχει επανέλθει στο τραπέζι η συγκεκριμένη πρόταση και αρχικά σχεδιάζεται η μεταφορά του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και του Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Ο Σύλλογος εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στην μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του κτιρίου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Αναπάντητα ερωτήματα και πρακτικές απ’ το παρελθόν

            Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι    

            Όπως ήδη γνωρίζετε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση, σχεδιάζει και προωθεί, με ιδιαίτερη μάλιστα θέρμη, τη μεταφορά υπηρεσιών μας στο περίφημο κτίριο Κεράνης, στη Λεωφ. Θηβών.

            Ένα κτίριο της δεκαετίας του ’50, παλιά καπναποθήκη, για το οποίο έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια να μεταφερθούν διάφορα υπουργεία (Πολιτισμού, Εργασίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης κλπ), αλλά λόγω προβλημάτων που αναδεικνύονταν και πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για την ασφάλεια και την καταλληλότητα του, καμιά από τις προσπάθειες αυτές δεν προχώρησε.

            Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, ότι το κτίριο Κεράνης, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 28 ακινήτων που πουλήθηκαν σε ιδιώτες, με σκανδαλώδεις συμβάσεις, που ελέγχονται από τις εισαγγελικές αρχές και οι οποίες υποχρεώνουν το δημόσιο να τα επανενοικιάσει σε προκαθορισμένο και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα (για το συγκεκριμένο κτίριο προβλέπεται ενοίκιο 220.000 ευρώ το μήνα).

            Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα, συνάντησε την πολιτική ηγεσία και απαίτησε ενημέρωση για τις προθέσεις και τα σχέδιά της, αλλά και εγγυήσεις για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του κτιρίου, τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό κλπ.

            Απαντήσεις όμως δεν δόθηκαν. Όπως δεν δόθηκαν απαντήσεις και μετά το εξώδικο που ο Σύλλογος μας, από κοινού με τους Συλλόγους του Γενικού Λογιστηρίου και των Τελωνειακών, κατέθεσαν.

            Η πολιτική ηγεσία όμως δεν επαναφέρει απλά και μόνο προτάσεις του παρελθόντος. Μετέρχεται και Μαυρογιαλούρικες πρακτικές του παρελθόντος προκειμένου να πετύχει το στόχο της, που είναι η με κάθε τρόπο στέγαση υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνης. Αντί λοιπόν να δώσει απαντήσεις στα λογικά ερωτήματα που θέσαμε, ακολουθώντας μια απολύτως αντιδεοντολογική και απαράδεκτη πρακτική, προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους. Επεδίωξε και πραγματοποίησε συναντήσεις με επιμέρους Συλλόγους, τάζοντάς τους εξαίρεση από τη μετακίνηση στο κτίριο Κεράνης, ενώ ‘’παράγοντες’’ του Yπουργείου ‘’εξαιρούν’’ κάθε φορά και διαφορετικές Yπηρεσίες με προφανή στόχο την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων.

            Η τακτική αυτή όμως δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Όχι γιατί δεν γίνονται πιστευτά πλέον από κανέναν τα προς κάθε κατεύθυνση ‘’ταξίματα’’, αλλά γιατί αυτά εντείνουν τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες και τα ερωτήματα των εργαζομένων.

  • Για ποιο λόγο το υπουργείο καταφεύγει σ’ αυτή την απαράδεκτή τακτική και δεν δίνει εδώ και μήνες τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί και αφορούν την ασφάλεια και την καταλληλότητα του κτιρίου;
  • Γιατί αρνείται να απαντήσει στο εξώδικο που τρείς Σύλλογοι του ΥΠΟΙΚ του έχουν στείλει; Περιφρονούν τους εργαζόμενους που αγωνιούν ή δεν υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται;
  • Για ποιο λόγο δεν ανακοινώνουν ποιες Yπηρεσίες σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο κτίριο Κεράνης;
  • Αν δεν έχουν ακόμα καταλήξει ποιες θα είναι αυτές οι Yπηρεσίες, πως προκύπτει ότι θα έχουμε εξοικονόμηση δαπανών από τα κτίρια που θα ξενοικιαστούν;
  • Για ποιο λόγο η κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει μια σύμβαση (μέσω της στέγασης στο κτίριο αυτό νευραλγικών υπηρεσιών), την οποία κατήγγειλε με σφοδρότητα τα προηγούμενα χρόνια και για τη νομιμότητα της οποίας δεν έχουν ακόμα αποφανθεί οι εισαγγελικές αρχές;
  • Αφού δεν είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις και σαφή ενημέρωση, για ποιο λόγο τρέχουν με τόση επιμονή τη διαδικασία μεταστέγασης;

            Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

            Οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας είναι σαφές πως όχι μόνο δεν μας καθησυχάζουν, αλλά αντίθετα εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Ταυτόχρονα όμως ενισχύουν την αποφασιστικότητα και την ενότητά μας απέναντι στις απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθούν. ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

 

 

Για το Δ.Σ.

                  Ο Πρόεδρος                                                              Ο Αντιπρόεδρος

 

       Μέρκος Δημήτριος                                             Μποτζάκης Εμμανουήλ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ