• Στον "πυρετό" της διαπραγμάτευσης για 2η μέρα

  11:38 πμ, Τρίτη 02 Φεβ 2016 11:38 πμ, Τρίτη 02 Φεβ 2016

  Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

  Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεταξύ του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής των θεσμών.

  Το ασφαλιστικό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών και ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

  Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων, όπως δήλωσε, μιλώντας εχθές στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

  Στις 7:00 το βράδυ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στην οποία θα τεθούν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου και ειδικότερα αυτό της διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το θέμα αυτό φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να υπάρξει παράταση του σημερινού καθεστώτος που απαγορεύει την πώληση των δανείων αυτών μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για το τι θα γίνει τελικά.

  Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είχε τεθεί προθεσμία μέχρι 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων αυτών από τις τράπεζες. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της νέας διαπραγμάτευσης καθιστά δύσκολη της επίτευξη συμφωνίας μέχρι την ημερομηνία αυτή και για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η παράταση.

  Εχθές κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους εκπροσώπους των θεσμών, προσδιορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδος.

  «Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλό κλίμα που επικράτησε σ΄ αυτήν.

  Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή, την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7-10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

  Κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό (τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη πτυχή του). Εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτά θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

  Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη χθεσινή συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.

  Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Οι ερωτήσεις του Βαρουφάκη στους Γερμανούς φορολογούμενους

  Παράταση "ανάσα" για του αστέγους και το 2016

  Κωδικοί – παγίδες στις νέες φορολογικές δηλώσεις,

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα