• Μαύρα σύννεφα πάνω από την αξιολόγηση

  8:08 πμ, Παρασκευή 08 Ιάν 2016 8:08 πμ, Παρασκευή 08 Ιάν 2016

  Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

  Πυκνώνουν και πάλι τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς τις δυσκολίες του εγχειρήματος της μεταρρύθμισής τις αντιλαμβάνονται, τόσο η Αθήνα, όσο και οι Βρυξέλλες.

  H περίφημη πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες, προέβλεψε χθες από το Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου από την Ολλανδία.

  Ο πρόεδρος του Εurogroup χρησιμοποίησε την ακόλουθη φράση: "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα. Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή, όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με συμμετοχή στη χρηματοδότηση".

  Στη συνέχεια αναλύοντας τους λόγους για τη διαφαινόμενη αργοπορία εξήγησε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και για όλα τα ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα.

  Στην πράξη τα θέματα που έχει να κλείσει η τρόικα με τις ελληνικές αρχές περιλαμβάνουν και άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις αγορές, ενέργειας, εργασίας, υπηρεσιών και προϊόντων, να επιτηρηθεί και να βρεθεί επαρκής η εφαρμογή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων - που συμφωνήθηκαν το 2ο εξάμηνο του 2016 και όλα αυτά σε κλίμα ηρεμίας που θα υποβοηθά τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την επιστροφή κεφαλαίων, τις ξένες επενδύσεις και την πραγματική οικονομία γενικότερα.

  Ο στόχος των δανειστών ήταν μετά το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί 2 αξιολογήσεις και η χώρα να αρχίσει να χτυπά την πόρτα των αγορών. Μετά τη δυσάρεστη εμπειρία όμως του 2015, οι αγορές θα “ξαναπιστέψουν” εξαιρετικά δύσκολα την κυβέρνηση, πόσο μάλλον αν δεν πιστεύει η ίδια στη μεταρρύθμιση.

  Μόνο όταν όλα τα θέματα θα έχουν κλείσει επιτυχώς και η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί, το Εurogroup θα μπορέσει να συνέλθει για να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις ή την όποια ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ από το Άμστερνταμ, όμως στις Βρυξέλλες, ήδη ορισμένοι υπολογίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

  Το ποσό της δόσης της πρώτης αξιολόγησης δεν είναι ακόμα καθορισμένο από κάποια απόφαση. Αυτή η πρωτοφανής χαλαρότητα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η χώρα δεν χρειάζεται και πολλά για να τη βγάλει μέχρι το καλοκαίρι και μάλλον αυτά τα ποσά τα έχει εξασφαλίσει με τα 2 +1 δισ. των προηγούμενων δόσεων που μέχρι στιγμής δεν έχουν πάει στα arrears.

  Το πρώτο όμως θύμα μιας παρελκυστικής τακτικής θα είναι η παραμονή των σφιχτών capital controls και πέραν του καλοκαιριού, ενώ όταν οι δυσκολίες κορυφωθούν δεν αποκλείονται και οι πολιτικές εξελίξεις.

  ΠΗΓΗ: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Χαλαρώνουν τα capital controls - Ολόκληρο το ΦΕΚ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα