• Τι θα κρίνει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

  10:51 πμ, Πέμπτη 07 Ιάν 2016 10:51 πμ, Πέμπτη 07 Ιάν 2016

  Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΝΤ, που ασχολούνται με συνταξιοδοτικά θέματα, άρχισαν την εξέταση του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους θεσμούς.

  Όπως πληροφορείται το «Έθνος», το σχέδιο νόμου θα αναλύσουν οι ειδικοί του Ταμείου και στη συνέχεια θα ενημερώσουν την επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν.

  Σύμφωνα με πηγή της Ουάσιγκτον, αυτό που βασικά ενδιαφέρει το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα της ελληνικής πρότασης. Το Ταμείο δεν ενημέρωσε για τις θέσεις του και εκπρόσωπός του είπε στο «Έθνος» ότι δεν σχολιάζει σε καμία περίπτωση ούτε το θέμα του σχεδίου νόμου ούτε τις πληροφορίες για κάθοδο της κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

  Η πηγή είπε στο «Έθνος» ότι η απόφαση για την επίσκεψη της επικεφαλής της αποστολής στην ελληνική πρωτεύουσα πιθανότατα έχει σχέση με τη συζήτηση του Ασφαλιστικού και την πιθανή (ίσως) πρόθεση των δανειστών να μην κάνουν διά ηλεκτρονικών μηνυμάτων τη διαπραγμάτευση.

  Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζεται ότι είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές η ψήφιση του Ασφαλιστικού από τη Βουλή πριν ξεκινήσει η επιθεώρηση.

  Το «Έθνος» στην ιστοσελίδα του έγραψε χθες ότι η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και δέκα ανώτεροι συνεργάτες της που ασχολούνται με τη χώρα μας αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ασχοληθούν επιτόπου με τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

  Τα στελέχη του Ταμείου ζήτησαν να επιστρέψουν στις 18 Ιανουαρίου και θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, στοχεύοντας στο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αξιωματούχοι του Ταμείου ευελπιστούσαν ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι τούτη τη δεδομένη στιγμή η απόσταση είναι μεγάλη. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερη και πιο σκληρή δουλεία για να επιτευχθεί συμφωνία.

  Κοινή γραμμή

  Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι δανειστές θα κρατήσουν κοινή γραμμή στο μείζον αυτό ζήτημα, καθώς χαρακτηρίζεται ως η «μητέρα των μαχών», και από την έκβασή της θα κριθεί και η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τα σημερινά δεδομένα, η συμμετοχή του Ταμείου «είναι στον αέρα», διότι οι όροι που έθεσε δεν πληρούνται.

  'Ομως η συμφωνία στο Ασφαλιστικό θα αλλάξει τα πράγματα και εάν επιβεβαιωθεί και η βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ θα παραμείνει, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε την αντίθεσή της.

  Πηγή: Έθνος

  Δείτε επίσης:

  "Μαχαίρι" 20% στις συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα