Δευτέρα εγκρίνεται, Τρίτη εκταμιεύεται η δόση του 1 δισ. ευρώ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Την Τρίτη αναμένεται τελικά να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα η δόση του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος – παρά τις προσπάθειες που έγιναν χθες – θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα για να βάλει την «τελική υπογραφή».

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ, τα οποία στην πλειοψηφία τους αποτελούν και την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, δεν είχαν πάρει μέχρι αργά χθες το μεσημέρι τις δύο υπουργικές αποφάσεις για το “claw back” από το υπουργείο Υγείας, με την οποίες θα πιστοποιούσαν την υλοποίηση του πακέτου των 13 προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου.

Τα θέματα που εκκρεμούσαν αφορούσαν το κλείδωμα του ορίου των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα έτη από το 2016 μέχρι και το 2018 . Δηλαδή το διάστημα το οποίο θα υλοποιείται το τρίτο μνημόνιο .

Ο εφαρμοστικός νόμος του πακέτου των 13 μέτρων όριζε σαφώς τα νέα όρια δαπανών πάνω από τα οποία θα εφαρμόζεται το μέτρο της εκ των υστέρων επιστροφής δαπανών (claw back) στους φορείς του δημοσίου.

Ειδικότερα, ο νόμος όριζε όρια δαπανών για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις και για πρώτη φορά ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μέχρι και το 2018 ως εξής:

– Για το 2016 το όριο τίθεται στα 570 εκ. ευρώ, από τα οποία 520 εκ. θα αφορούν στα δημόσια νοσοκομεία και 65 εκ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

– Για το 2017 το ποσό αναπροσαρμόζεται στα 550 εκ. ευρώ, από τα οποία 492.100.000 ευρώ αφορούν στα δημόσια νοσοκομεία και 57.900.000 ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

– Για το 2018 το ποσό θα μειωθεί περαιτέρω στα 530 εκ. ευρώ , από τα οποία 474,2 εκ. ευρώ αφορούν στα δημόσια νοσοκομεία και 55,8 εκ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισμένα όρια, επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας αγοράς και καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό που ορίζεται από τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων».

Το κομμάτι που εκκρεμούσε για να πιστοποιηθεί ότι το μέτρο είχε υλοποιηθεί ήταν αυτό που αφορούσε στην έκδοση των δύο υπουργικών αποφάσεων, τα όρια που θα στέλνονταν στους φορείς ( νοσοκομεία ΕΟΠΠΥ ) αλλά και τους ιδιώτες που παρέχουν υπηρεσίες προς το Δημόσιο . Η τελευταία αυτή κίνηση αναμένονταν να γίνει μέχρι και χθες αργά το απόγευμα . 

Επειδή λοιπόν η σύγκλιση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης χρειάζεται προετοιμασία κάποιων ωρών για να συγκεντρωθούν τα μέλη (τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους αυτοί που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης), αποφασίστηκε η αναβολή της έγκρισης για την Δευτέρα, όπου θα γίνει η σύγκλιση του ΕΜΣ μέσω τηλεδιάσκεψης για να επανεξεταστεί τυπικά η υλοποίηση των μέτρων και θα δοθεί η τελική έγκριση.

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα- Ευρώπη: Τα μαθήματα που έλαβαν το 2015 και οι προκλήσεις για το 2016

Μαζικές δεσμεύσεις λογαριασμών για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ