Νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών με μικρά δάνεια προανήγγειλε ο Σταθάκης

Με αντιπαραθέσεις για τα κόκκινα δάνεια και αναφορές στη λογοτεχνία και το σινεμά άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

«Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται, αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.

«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;” αναρωτήθηκε.

«Με την πολιτική την οποία ακολουθείτε, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, γιατί στρεβλώνετε τις θέσεις αντιπάλων και πάτε χωρίς πυξίδα, ενώ δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, «κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. «Μας είπε, ότι έφερε δυο συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εκ των οποίων τη μία είχε υπογράψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και την άλλη την είχε διαπραγματευτεί, τις έφερε σχεδόν αυτούσιες και ταυτοχρόνως μας κατηγορούσε για … σουρεαλισμό», ανέφερε και αναρωτήθηκε «είναι Κάφκα ή Μόντι Πάιθονς;», για να προσθέσει ότι «αυτή την κατεύθυνση Μόντι Πάιθονς ακολούθησε και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, λέγοντας ότι υπέγραψε με πόνο ψυχής».

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Χατζηδάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το νόμο Δένδια. «Ο υπουργός το παρέκαμψε και είπε οι τράπεζες δεν το ήθελαν. Πόσες φορές τις κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός; Εγώ τις έβλεπα μια φορά το μήνα. Οι νόμοι χρειάζονται και πίεση» είπε και προσέθεσε «είστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι».

«Είχα την εντύπωση ότι είστε λάτρης της ελεύθερης αγοράς», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε ότι στα κόκκινα δάνεια και η αγορά θα επιχειρούσε να δώσει λύση, «γι’ αυτό φτιάχνουμε ένα σκληρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αποτρέψουμε την ελεύθερη αγορά να δώσει τις δικές της λύσεις». «Σας άκουσα όμως σήμερα να μην θέλετε καμία αγορά, έχετε συνειδησιακό πρόβλημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αντιπαράθεση Βαρεμένου-Θεοχάρη στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ