Πώς θα σώσετε το σπίτι σας από funds-“κοράκια”

Κρύος ιδρώτας λούζει χιλιάδες οφειλέτες με δάνεια στο… κόκκινο, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds ακόμη και στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη κατοικία.

Παγίδες κρύβει το πρόσφατο deal που έκλεισαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών, Γ. Σταθάκης και Ευ. Τσακαλώτος, που θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία αγοράς «κόκκινων» δανείων με τη συμμετοχή τραπεζών, funds, εταιριών διαχείρισης, αλλά και μεταβίβασης απαιτήσεων.

Αναστολή

Όπως ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, η συμφωνία κυβέρνησης-πιστωτών κάνει λόγο για προσωρινή εξαίρεση (αναστολή αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νόμου έως 15.2.2016) από το καθεστώς των πωλήσεων και όχι για ρητή απαγόρευση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών δανείων-καρτών, των δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην πρώτη κατοικία, καθώς και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Θα χρωστούν σε εισπρακτικές

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και οι οφειλέτες που έχουν μπει στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για να σώσουν το σπίτι τους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τα… κοράκια. Εφόσον δηλαδή βγει στο…σφυρί το δάνειό τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στα funds αντί των τραπεζών, δηλαδή θα βρεθούν να χρωστούν στις εισπρακτικές εταιρίες-αρπακτικά.

Μέσα στο νόμο αναφέρεται ότι για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς δικαστικής διεκδίκησης ή έχουν επιδικασθεί ποσά, δεν απαιτείται όχληση για ρύθμιση πριν από την πώληση των δανείων. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να πουληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας πριν από τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 για όσους έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη, καθώς και για αυτούς που θα κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Κι αυτό καθώς 14 Φεβρουαρίου του 2016 λήγει η εξάμηνη περίοδος στο πλαίσιο της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη και η υπόθεσή τους εκκρεμεί θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους.

Βλέπουν… βίλες

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του έτους θα μπορούν να πουληθούν σε εταιρίες μεταβίβασης απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εφόσον δεν εξυπηρετούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Προς το παρόν, από τις αρχές του 2016 θα επιτρέπεται η πώληση «κόκκινων» δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων και των στεγαστικών ή μη καταναλωτικών δανείων που δεν έχουν υποθήκη ή προσημείωση στην πρώτη κατοικία, αλλά σε άλλο ακίνητο του δανειολήπτη (π.χ. εξοχικές κατοικίες).

Ήδη φορείς της αγοράς αναφέρουν πως κάποια distress funds έχουν βάλει στο στόχαστρο κάποιες βίλες που μπορούν να εξελιχθούν σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ξένων.

Ακόμη, στον αέρα είναι η σχέση μεταξύ τιμής αγοράς-πώλησης των “κόκκινων” δανείων. Επί της ουσίας, όπως επισήμανε ο κ. Τσουκαλάς “δεν προσδιορίζεται σε ποιο ποσοστό της αξίας του μπορεί να αγοραστεί κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο και αντίστοιχα το ποσοστό της ονομαστικής αξίας του δανείου που θα απαιτεί το fund από το δανειολήπτη”. Αυτή η παράμετρος “αφήνει πολλά περιθώρια κερδοσκοπίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.  Σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, πάντως, τα “κόκκινα” δάνεια πωλούνται σε ξένα funds σε τιμή πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας.

Εξαιρετικό χαμηλό αξιολογείται και το μετοχικό κεφάλαιο που πρέπει να έχουν οι εταιρίες μεταβίβασης “κόκκινων” δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά “το κατ΄ ελάχιστον 100.000 ευρώ που προβλέπεται δίνει τη δυνατότητα σε αρεκτούς να ανοίξουν ένα fund και να αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Μάλιστα οι εταιρίες μεταβίβασης αδειοδοτούνται σε χρόνο-ρεκόρ…εντός 20 ημερών από την υποβολή σχετικής αίτισης, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν με σκοπό την αναχρηματοδότηση των “κόκκινων” δανείων. 

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Τα “κρυφά σημεία” του μισθολογίου – Αναλυτικά παραδείγματα

Επτά υπουργικές αποφάσεις θα κρίνουν την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ