Τα “κρυφά σημεία” του μισθολογίου – Αναλυτικά παραδείγματα

Συνολικά 317.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους από την πρωτοχρονιά του 2016 μετά και τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο. Πρόκειται για έναν στους δύο και οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από τα 7 ευρώ μέχρι και τα 196 και οι οποίες θα δοθούν σε βάθος τετραετίας.

Για παράδειγμα υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 7 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει σήμερα με βάση τον βαθμό και το κλιμάκιο στο οποίο ανήκει 1.092 ευρώ τον μήνα. Με τις αλλαγές που φέρνει το νέο μισθολόγιο, σε τέσσερα χρόνια ο μισθός του θα φθάσει τα 1.269 ευρώ μηνιαίως.

Σε άλλη περίπτωση, υπάλληλος του δημοσίου τεχνολογικής εκπαίδευσης και με 13 χρόνια προϋπηρεσίας που σήμερα λαμβάνει 1.187 ευρώ, στο νέο σύστημα θα φθάσει τα 1.367.

Υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 31 έτη προϋπηρεσίας που σήμερα λαμβάνει 1.379 ευρώ, με τις αλλαγές και το νέο σύστημα θα εισπράττει 1.458 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν από την επανακατάταξη στα νέα κλιμάκια θα δοθούν σε βάθος τετραετίας. Δηλαδή οι υπάλληλοι θα παίρνουν την συγκεκριμένη αύξηση 25% κάθε χρόνο.

Από την άλλη μεριά το νέο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο φέρνει μειώσεις για 88.000 υπαλλήλους με μέση μείωση τα 46.27 ευρώ.

Παράλληλα όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο σε περίπτωση που από τη νέα κατάταξη του υπαλλήλου προκύψει βασικός μισθός χαμηλότερος από αυτόν που λαμβάνει σήμερα ο υπάλληλος η διαφορά αυτή διατηρείται ως προσωπική και μειώνεται από οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών του, πλην αυτής που προέρχεται από την άριστη αξιολόγησή του ή την επιλογή του σε θέση ευθύνης.

Επίσης προβλέπεται ενίσχυση των θέσεων ευθύνης με αύξηση των αντίστοιχων επιδομάτων, κατά μέσο όρο κατά περίπου 14% περίπου, ως εξής:

-Γενικός Διευθυντής από 900 € σε 1.000 €

-Διευθυντής από 400 € σε 450 €

-Υποδιευθυντής από 300 € σε 350 €

-Τμηματάρχης από 250 € σε 300 €

Επιπλέον παραμένουν τα επιδόματα:

– θέσης ευθύνης

– παραμεθορίων περιοχών

– επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,

– οικογενειακή παροχή

Οι εξαιρέσεις

Το νέο νομοσχέδιο αφήνει απέξω τα ειδικά μισθολόγια όπως:

-δικαστικοί

-γιατροί

-διπλωμάτες

-καθηγητές πανεπιστημίου

-υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ

Επίσης, ο νέος μισθολογικός νόμος εντάσσει στις ρυθμίσεις του το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα γραφεία των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των αιρετών των ΟΤΑ κ.λπ., σε προωθημένο ΜΚ για τη διάρκεια της θητείας τους στις θέσεις αυτές.

Επιπροσθέτως, εντάσσεται το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των ΑΔΑ, καθώς και το προσωπικό της ΕΥΠ, κατηγορίες οι οποίες διατηρούσαν ειδικά μισθολογικά καθεστώτα.

«Το Ποτάμι»: Δίνουν μπόνους στα «παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ»

Χαριστική ρύθμιση για τα «δικά της παιδιά», τους συμβούλους των υπουργών , καταγγέλλει το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι τους χαρίζονται ως και 26 χρόνια προϋπηρεσίας με τις αντίστοιχες αμοιβές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Παναγιώτη Καρκατσούλη, οι ειδικοί σύμβουλοι των γενικών γραμματειών, του πρωθυπουργού, και της κυβέρνησης κατατάσσονται σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια, στα οποία για να φθάσει υπάλληλος με τα ίδια προσόντα που δεν έχει όμως μέσο θα χρειαστεί 26 χρόνια!

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλσον: Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία – Θα εξετάσει νέες επενδύσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ