Στο τραπέζι με την τρόικα μειώσεις 8% έως 15% στις επικουρικές

Ανοιχτό μέχρι και στο «παρά πέντε» της προθεσμίας το θέμα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων, νέες τρύπες για το ασφαλιστικό, πλήρης υποχώρηση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και χάσμα απόψεων για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ήταν το αποτέλεσμα της τρίτης ημέρας των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. 

Όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” στο θέμα των κόκκινων δανείων που ολοκλήρωσε τη χθεσινή ημέρα επαφών, οι δανειστές αλλά και το οικονομικό επιτελείο έκαναν δεύτερες σκέψεις για το αν το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα πρέπει να κλείσει τώρα ή να αποτελέσει και αυτό μέρος της πρώτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, καθυστερώντας παράλληλα και την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τούτο διότι, εκτός από τις διαφωνίες που υπήρξαν σε κρίσιμα κεφάλαια, καταγράφηκε και καθυστέρηση σε νομοθετικά μέτρα που θα συμπλήρωναν το πακέτο. Ειδικότερα, οι δανειστές ζήτησαν δεσμεύσεις για πωλήσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ταχύτερο το τεράστιο υπόλοιπο των 107 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ελληνική πλευρά έμεινε σταθερή στην αρχική της θέση. Ότι δηλαδή θα πρέπει να επιτρέπεται η πώληση μόνο επιχειρηματικών αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές διαπίστωσαν ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πίσω και στη δευτερογενή νομοθεσία, η οποία θα έπρεπε να είναι έτοιμη να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και θα αφορούσε:

1. Το ύψος και τη διάρκεια της κρατικής επιχορήγησης για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, τα οποία θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη και αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλλουν την ελάχιστη δόση που θα επιβάλει το δικαστήριο.

2. Την απόφαση της ΤτΕ για το ανώτατο ύψος αποπληρωμής του δανειολήπτη σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί δυσμενής (δηλαδή τίμημα κάτω από μια εύλογη αξία) δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή «κόκκινου» δανειολήπτη.

Καθυστέρηση διαπιστώθηκε επίσης και στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία των εξειδικευμένων εταιριών που θα παίξουν το ρόλο του συμβούλου διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική πλευρά έβαλε στο τραπέζι όρους που θέλουν τις εταιρίες αυτές να καταθέτουν πλήρες μετοχολόγιο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εταιριών πίσω από τις οποίες θα υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες που θα διαχειριστούν κατά το δοκούν τα δικά τους δάνεια. ‘Ορος θα είναι επίσης οι εταιρίες αυτές να έχουν έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και θυγατρική στην Ελλάδα.

Ψαλίδι 8-15% στις επικουρικές 

Νέα ψυχρολουσία ήταν χθες η συνάντηση του υπουργού εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με το κουαρτέτο, αφού από την τρίωρη διαβούλευση προέκυψε νέα τρύπα 200 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα, νέο ψαλίδι αναμένεται στις επικουρικές συντάξεις, πιθανότατα για όσους παίρνουν από 150 ή 165 ευρώ και πάνω, με στόχο επιπλέον εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν αποκλείει πλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις καθώς για να κλείσει το πακέτο μέτρων στο συνταξιοδοτικό οι δανειστές ζητούν να καλυφθούν μέσα από περικοπές τα 2 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα, η πρόταση στην οποία στηριζόταν μια ελάφρυνση των περικοπών, δηλαδή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες, μπαίνει στον πάγο. 

«Την άκουσαν, αλλά δεν μας είπαν ότι τη δέχονται, ούτε αν την απορρίπτουν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής των δανειστών. 

Για τις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδι είναι βέβαιο και απομένει να επιλεγεί το σενάριο των περικοπών. Όπως αποκάλυψε ο “Ελεύθερος Τύπος” εξετάζονται μειώσεις από 8% ως 12% ή και 15%. Μέχρι 12% θα είναι οι περικοπές αν ξεκινήσουν από τις επικουρικές των 120 ευρώ και άνω, ενώ το υπουργείο εξετάζει το ψαλίδι να πιάνει τις συντάξεις από τα 150 ή τα 165 ευρώ και άνω. Σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις θα κλιμακώνονται από 8% ως 15%. 

Αφορολόγητο με χρήση πλαστικού χρήματος 

Μόνο οι δαπάνες που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) θα αναγνωρίζονται για το αφορολόγητο, αλλά και εκπιπτόμενες δαπάνες τα εισοδήματα του 2016 με βάση τις διατάξεις που θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο για την υλοποίηση των 13 προαπαιτουμένων που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μετά τη συνάντηση διάρκειας 3 ωρών που είχε χθες το απόγευμα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η χρήση πλαστικού χρήματος για δαπάνες θα συνδέεται άμεσα με την κατοχύρωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει αν το ποσοστό των αποδείξεων αυτών θα είναι στο 10% του συνολικού εισοδήματος όπως ισχύει σήμερα ή μεγαλύτερο. Είπε πάντως ότι εξαίρεση στον κανόνα αυτόν θα ισχύσει μόνο για τα άτομα μεγάλης ηλικίας (π.χ. πάνω από 75 ετών) και για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Κατρούγκαλος: Θα προστατεύσουμε τις συντάξεις

Επίσημη πρώτη για ασφαλιστικό

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ