Επίσημη πρώτη για ασφαλιστικό

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Η πρώτη πράξη στο σίριαλ αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα παιχτεί σήμερα το πρωί μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής των δανειστών.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου αποφασισμένη να καταθέσει πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες για τα επόμενα 3 χρόνια, παρά τις έντονες αντιδράσεις εργοδοτικών φορέων και δανειστών, προκειμένου να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, αναμένεται να επιμείνει την καταβολή Εθνικής Σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, η οποία θα προέρχεται από φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, όσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα προτείνει να υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις το 60- 70%.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές ζητούν τη θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με το μισθό του εργαζόμενου να μην υπερβαίνει το 50-55%.

Βέβαιη θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την διαπραγμάτευση να αφορά κυρίως στο ύψος των επερχόμενων περικοπών, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το ΑΚΑΓΕ.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότησή του, από τα έσοδα από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων.

Μειώσεις έρχονται και για τα εφάπαξ βοήθημα που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10%. Παράλληλα, αναμένονται και νέες μειώσεις για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι της τάξης του 30%.

Σημαντικό μέρος της σημερινής συνάντησης αναμένεται να αναλωθεί στον σχεδιασμό για ενοποίηση όλων των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ρίχνουν μεγάλο βάρος στο θέμα, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην κοινών όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότηση για όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εξαιρέσεις.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Παράταση θα ζητήσει η κυβέρνηση…

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους θεσμούς

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ