• Νέο "χτύπημα" από τον Σόιμπλε - Ειρωνική απάντηση σε ερώτηση για την Ελλάδα

  9:57 μμ, Τρίτη 08 Δεκ 2015 9:57 μμ, Τρίτη 08 Δεκ 2015

  Νέο «χτύπημα» από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιστράτευσε όλη του την ειρωνεία για να απαντήσει σε ερώτημα για το ελληνικό πρόγραμμα.

  Συγκεκριμένα, απαντώντας σε δημοσιογράφο, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε:

  «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε και προσωπικά στον Πρωθυπουργό και στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού.

  «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ' όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε και πρόσθεσε:

  «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου - εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμν��: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

  Ο κ. Σόιμπλε επιφύλαξε ακόμη μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προσφυγική κρίση. Τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο «να μην μπορούμε να συνεννοηθούν με την Τουρκία διότι δεν μπορούμε να βρούμε τα 2,5 δισεκατομμύρια» και σημείωσε ότι οι 28 υπουργοί Οικονομικών ήταν σε αυτό σύμφωνοι.

  «Εάν οι Αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών - όπως τότε τον Ιούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης. «Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς δημοφιλές, ενώ αναγνώρισε ότι και για μια γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο.

  «Είναι σαφές ότι πολιτικά αυτό μακροπρόθεσμα είναι για κάθε κυβέρνηση πολύ πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να πεις στον λαό σου ότι πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι δημοφιλές. Ούτε στην Γερμανία. Έτσι είναι. Αυτή είναι η πολιτική. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λες ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω των ‘ηλίθιων' των Γερμανών ή λόγω των Βρυξελλών. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και το έχουμε δει», επισήμανε, αλλά προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει» υπογράμμισε.

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες και την διάσωσή τους, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «το θέμα ήταν ένα ερώτημα: bail-in ή bail-out. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το bail-out από bail-in. Αυτή είναι η ουσία της BRRD. Αυτό, στη γλώσσα σοσιαλιστικών κομματικών συνεδρίων σημαίνει ότι ποτέ πια δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ρίσκο των ανεύθυνων τραπεζιτών».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Η απάντηση της Γεροβασίλη στις… στάμνες του Σόιμπλε - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα