Ντάισελμπλουμ: Το ασφαλιστικό χρειάζεται συναίνεση

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τώρα ξεκινάνε τα δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς η τρόικα επιστρέφει, αργά ή γρήγορα η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα ανήκει στο παρελθόν και ασφαλιστικό – εργασιακά θα έρθουν στο προσκήνιο.

Το μήνυμα των εταίρων της χώρας στο Eurogroup είναι σαφές: η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και “δουλειά, δουλειά, δουλειά”, όπως είπε και ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Παρομοίως ο Ντάισελμπλουμ μπορεί να λέει ότι δεν ζητήθηκε η συναίνεση της αντιπολίτευσης, καθώς αυτή είναι μια φράση που δεν στέκει στο κοινοτικό λεξιλόγιο (οι θεσμοί μιλούν μόνο με την κυβέρνηση), αλλά απαντώντας ξεκαθάρισε ότι τις αλλαγές θα πρέπει να τις “τρέξουν” παραπάνω από μία κυβερνήσεις – και “ναι έχει μια λογική να αναζητάς την ευρύτερη στήριξη στο κοινοβούλιο”.

Στη συζήτηση που κράτησε λιγότερο από 20 λεπτά, το ασφαλιστικό δεν αναφέρθηκε ως λέξη. Οι Ευρωπαίοι όμως έκαναν μια γενική συζήτηση για τα ασφαλιστικά συστήματα των δικών τους χωρών, αποδεχόμενοι την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση, υποπολλαπλάσια προβλήματα των ελληνικών.

Οι υπουργοί του Eurogroup ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 50 ταμεία, ξέρουν ότι υπάρχει ταμείο που δίνει 5.000 ευρώ σύνταξη, με 85 % επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό και ξέρουν ότι οι κυβερνήσεις δεν το αγγίζουν. Αυτό και μόνο φτάνει για να χαθεί το όποιο ηθικό πλεονέκτημα.

Παρομοίως ξέρουν ότι πολλά ταμεία υπόσχονται και δίνουν εφάπαξ με λεφτά που δεν έχουν και γενικώς – με την εξαίρεση του ταμείου των ιδιωτικών υπαλλήλων – παντού επικρατεί μια μεγάλη δυσαναλογία εισροών, εκροών και εργασιακού βίου.

Δυστυχώς δόθηκαν για πάρα πολύ καιρό, πάρα πολύ υψηλές συντάξεις, πάρα πολύ νωρίς και σε πάρα πολλούς, πληρώνοντας πάρα πολλά από τον προϋπολογισμό. Οι δανειστές πιστεύουν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς οριζόντιες μειώσεις και χωρίς να πειραχτούν οι χαμηλές συντάξεις και οι συντάξεις του ΙΚΑ, αν τα 50 ταμεία γίνουν ένα και οι συντάξεις των 4.000- 5.000 πέσουν στα 1.200 ευρώ.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, η κυβέρνηση θα πιεσθεί αφόρητα από συνδικάτα, δημοσίους υπαλλήλους, τραπεζικούς, ναυτικούς και κάθε ομάδα που παραδοσιακά αποτελεί προνομιακό συνομιλητή των ελληνικών κυβερνήσεων. Η όποια λύση θα προταθεί θα είναι χειρότερη του ιδανικού και η συμφωνία θα κλείσει πάρα πολύ δύσκολα. Ήδη η πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο, ακούγεται ως πάρα πολύ αισιόδοξη.

Η χώρα όμως δεν οδεύει προς χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ όπως πέρσι, καθώς μέσα στο 2016 δεν υπάρχουν και τόσο σημαντικές λήξεις. Αντιθέτως αν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις του 2016, η οικονομία στο εσωτερικό θα χτυπηθεί άλλη μια φορά, πράγμα που όμως δεν αποτέλεσε ποτέ στο παρελθόν ανασταλτικό παράγοντα για τις ελληνικές αρχές. Εκ των πραγμάτων οι εταίροι δεν θα έχουν και ιδιαίτερη διαπραγματευτική ισχύ.

Σε σχέση ακριβώς με αυτή την απώλεια διαπραγματευτικής πίεσης των εταίρων, το 2016 που η χώρα δεν έχει μπροστά της σημαντικές λήξεις χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν θα κερδίσει αν υπάρξουν καθυστερήσεις και πάμε ξανά σε σκηνικό κρίσης».

Εξήγησε ότι η μόνη πίεση που υπάρχει είναι να χτίσουμε όλοι μαζί ξανά την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, να επιστρέψουν κεφάλαια στη χώρα, να έρθουν επενδυτές και γενικώς να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη με αύξηση της απασχόλησης – απαντώντας εμμέσως τι θα συμβεί αν όντως το σενάριο της επιστροφής στις καθυστερήσεις γίνει πραγματικότητα.

Προς το παρόν το στοίχημα είναι η έγκαιρη υλοποίηση της 2ης λίστας, πριν χαθεί το 1 δισ. τη δόσης.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλακιωτάκης: Ο Τσίπρας αποδεικνύει ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ