Ντάισελμπλουμ: Τον Δεκέμβριο η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ

«Καλώς καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο μετά το πέρας της συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης προσθέτοντας ότι «η περάτωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016».

Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων θεσμικών ελληνικών τραπεζών οι ανάγκες είναι σχετικώς περιορισμένες και δεν αναμένεται να υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις μικρότερες τράπεζες ανέφερε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της πραγματικής κατάστασης θα περατωθεί σύντομα.

Σε σχέση με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων άφησε να εννοηθεί πως δεδομένου ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μικρότερες ενδέχεται να απαιτηθούν επίσης μικρότερα έσοδα από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Από πλευράς του ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας επισημαίνοντας όμως ότι ως τώρα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που παραμένει ανοιχτή», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς αν το Eurogroup ζητά ευρεία στήριξη από τα πολιτικά κόμματα για το συνταξιοδοτικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε συζητήθηκε σήμερα, αλλά πρόσθεσε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση «θα είχε νόημα».

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο στόχος παραμένει ένας και είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία . «Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες και να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Για να γίνουν όλα αυτά, πρόσθεσε, το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να πετύχει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Τελειώστε με τη δεύτερη λίστα 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ