Στον «αέρα» το νέο ασφαλιστικό

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Στον «αέρα» βρίσκεται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αδυνατεί να καθιερώσει προς το παρόν ενιαίες εισφορές σε όλους τους ασφαλισμένους, αλλά και να επανυπολογίσει όλες τις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί – εκτός απροόπτου – τον Ιανουάριο θα περιλαμβάνεται μια γενική διάταξη που θα προβλέπει την καθιέρωση ενιαίων εισφορών για τους ασφαλισμένους, στο ύψος αυτών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ.

Ωστόσο σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών κλάσεων θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριών ή και τεσσάρων ετών, καθώς δεν έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες μελέτες που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των φορέων.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας φοβούνται ότι με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων και την καταβολή εισφορών με βάση το εισόδημα αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων θα καταβαραθρωθούν τα έσοδα των ταμείων.

Παράλληλα, μεγάλο τεχνικό πρόβλημα υπάρχει στον επανυπολογισμό των 2,6 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων που θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του 2016, με αποτέλεσμα οι μειώσεις στις συντάξεις να πλήξουν κυρίως αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και λίγα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σήμερα λαμβάνουν σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση των 60 ετών 371.000 ασφαλισμένοι.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μαξίμου: Κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ