Σκάνδαλο με διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Της Άννας Κανδύλη

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορηγούσε  σωρηδόν κατά παράβαση κάθε νομιμότητας, εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου σε επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το εν λόγω  στέλεχος  μαζί με έναν υπάλληλο του ΓΛΚ που επίσης διώκεται ποινικά, χορήγησε εγγυήσεις  ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και σε επιχειρηματίες που δεν είχαν κάνει αίτηση!

Η  απάτη αποκαλύφθηκε κατόπιν έρευνας που ξεκίνησε με   παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου..

Η προκαταρκτική κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της διευθύντριας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και του υπαλλήλου που την συνέδραμε, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του  νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ  ως ηθικοί αυτουργοί διώκονται  οι  συνολικά 57 επιχειρηματίες  από τη Βόρεια Ελλάδα που έλαβαν τις παράνομες εγγυήσεις.

 

Τεράστια ζημιά του δημοσίου

Η υπόθεση,  όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, ξεκίνησε το 2006, όταν ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις δανειακές  τους υποχρεώσεις  προς διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Προϋπόθεση για την χορήγηση της εγγύησης  ήταν η αίτηση  να εξεταστεί από 11μελές Συμβούλιο.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, όπως διαπιστώθηκε, η υψηλόβαθμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσα σε 30 ημέρες και  παρακάμπτοντας το Συμβούλιο τις έκανε δεκτές, χωρίς καν σε ορισμένες περιπτώσεις  να υπάρχει  αίτηση.

Από τις εγγυήσεις  του Ελληνικού Δημοσίου που χορήγησε ύψους 94.032.170 ευρώ σε 57 επιχειρήσεις, οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν μετά από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ. Το δημόσιο δε ήδη πλήρωσε για αυτές 1.201.429 ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν λήξει καθώς τρέχουν ως το τέλος του 2016.

Διαβάστε επίσης

Διεκόπη για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη για την υπόθεση Siemens

Γνωστός κοσμηματοπώλης και εφοριακοί εμπλέκονται σε απάτη “μαμούθ”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ