Ο Παπαδημούλης στον Ντάισελμπλουμ: Να προστατευτούν φτωχά και μεσαία νοικοκυριά από εξώσεις

Να υπάρξει διασφάλιση ότι τα φτωχά κ μεσαία νοικοκυριά δεν θα υποστούν μαζικές εξώσεις ζήτησε από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλιου,  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ομιλία του στο Eυρωκοινοβούλιο.

«Είναι παράλογο η Ευρώπη να ζητάει από την  μικρή και φτωχή Ελλάδα να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες (και το κάνουμε με μεγάλη αλληλεγγύη) και την ίδια ώρα να αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο εξώσεων  100.000 ελλήνων από την πρώτη τους κατοικία ενώ δεν μπορούν» τόνισε.

«Πιστεύετε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα η χρυσή τομή, εργάζεστε και εσείς για να συναντηθείτε στα μισά της γέφυρας με την ελληνική κυβέρνηση;» σημείωσε

«Η δεύτερή μου ερώτηση», πρόσθεσε «πάλι σε σας: Πριν λίγες μέρες, ο κύριος Ρέκλινγκ έκανε μια δήλωση, λέγοντας: ‘Θεωρώ εφικτό -και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πριν το τέλος του 2015, με την ελληνική κυβέρνηση- μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους’. Κύριε Ντάισελμπλουμ, μπορείτε κι εσείς να κάνετε την ίδια δήλωση που έκανε ο κ. Ρέγκλινγκ;»

«Και τρίτον: Μας είπατε καλά νέα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ωφελήσουν και το ελληνικό δημόσιο χρέος. Θεωρείτε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή, πρέπει και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση;», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Νταϊσελμπλουμ σημείωσε:

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Eurogroup επιμένουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά εκείνα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.» 

Πρόσθεσε ότι: «Πρέπει όμως να υπάρχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, συσσωρεύοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμες οι τράπεζες. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία και ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.»

«Δεύτερον, σχετικά με το να λάβουμε υπόψη μας το θέμα των προσφύγων και του ασύλου. Όχι, όταν πρόκειται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά όταν πρόκειται για τις μαζικές ροές ναι, βεβαίως. Γιατί είναι θέμα ευρωπαϊκό και δεν πρέπει να μείνει πρόβλημα μόνο των χωρών όπως η Ελλάδα, όπου φτάνουν οι πρόσφυγες.»

«Αν είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους, ναι. Αλλά με τη σειρά. Πριν τα τέλη της χρονιάς, θα έχουμε σοβαρές συζητήσεις. Θα δούμε όπως είπε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τη βιωσιμότητα – αν τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα, σε ετήσια βάση, αν η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Έτσι το συζητάμε και με την ελληνική κυβέρνηση και θα καταλήξουμε πιστεύω σε κάποια συμφωνία» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ντάισελμπλουμ: Κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα η μείωση των «κόκκινων» δανείων

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ