Επώδυνοι συμβιβασμοί ή «αχαρτογράφητα νερά»

του Τάσου Δασόπουλου 

Νέοι επώδυνοι συμβιβασμοί ή επιστροφή στα «αχαρτογράφητα νερά» του πρώτου μισού του Ιουλίου είναι και πάλι οι επιλογές της κυβέρνησης αν δεν κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τις εκκρεμότητες που έχει με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου.

Το θέμα της απελευθέρωσης σχεδόν ένα μήνα μετά της ανεπίσημης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Οι δανειστές δεν δέχθηκαν ούτε και χθες να υποχωρήσουν από τα αρχικά κριτήρια που έθεσαν για την ιδιωτική πτώχευση δηλαδή την ένταξη κάποιου δανειολήπτη στην νόμο Κατσέλη

Θεωρούν ότι μια ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ όπως προτείνει το υπουργείο Οικονομίας είναι υπερβολικά μεγάλη για να έχει το δικαίωμα να καλυφθεί από πλειστηριασμό. Υπερβολικά υψηλό το εισοδηματικό όριο των 35.000 ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά αφού καλύπτει εισοδήματα πολύ πάνω από το μέσο μισθό των 700-750 ευρώ που ισχύει σήμερα για την Ελλάδα.

Για αυτό προτείνουν ως εισοδηματικό όριο να είναι ο κατώτερος μισθός των 586 εκ ευρώ που αποδεδειγμένα βρίσκεται κάτω από το μήνα. 

Το υπουργείο Οικονομίας ζητά για όσους τελικά μείνουν «ακάλυπτοι» από τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη την χαλάρωση του κώδικά δεοντολογίας που ανακοίνωσε πριν από 20 ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδας και ο οποίος προβλέπει ουσιαστικά την έναρξη πλειστηριασμού σε δύο μήνες από την πρώτη ειδοποίηση της τράπεζας του κόκκινου δανειολήπτη, ζητώντας το διάστημα να παραταθεί στους έξι ή ακόμη και τους δώδεκα μήνες για ειδικές περιπτώσεις. 

Η χαλάρωση αυτή σύμφωνα με τους θεσμούς θα εντείνει το φαινόμενο των επαγγελματιών κακοπληρωτών.

Στην χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη οι δύο μεριές κατέληξαν πάλι στο ότι συμφώνησαν πως διαφωνούν και θα συνεχίσουν την συζήτηση σήμερα 

Ξαφνικός θάνατος για τις 100 δόσεις 

Το δεύτερο θέμα το οποίο ανέκυψε πριν λίγες μέρες και αφορά την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Το πρόβλημα προέκυψε από την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ πριν από λίγες ημέρες ότι δεν υπάρχει περίπτωση αν κάποιος φορολογούμενος που θα καθυστερήσει κάποια τρέχουσα οφειλή του ( πχ μια δόση του ΕΝΦΙΑ ) να «χάσει» την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ανατρέχοντας στο νόμο που ψηφίστηκε για τα προαπαιτούμενα του οι δανειστές είδαν ότι το περιθώριο των 30 ημερών που δίνεται για να χάσει κάποιος την ρύθμιση αν έχει δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύει από την στιγμή που το ΥΠΟΙΚ στείλει ατομική ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω έμαθαν ότι τέτοια ειδοποίηση στέλνεται από κάποιο όριο οφειλής των 500 ευρώ που ενεργοποιεί το νόμο για αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του φορολογούμενου. Επιπλέον, δεν υπάρχει πουθενά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο το ΥΠΟΙΚ οφείλει να στείλει τέτοια ειδοποίηση.

Οι δανειστές επανήλθαν εδώ και πέντε ημέρες στο θέμα και- θεωρώντας ότι εξαπατήθηκαν – ζητούν την άμεση απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων την επόμενη μέρα από αυτή που ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα κάποια νέα οφειλή του.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ εκπαίδευσης 

Σε ότι αφορά της επιβολής ή όχι ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το ισοδύναμο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή εντός τέλους σε όλα τα τυχερά παιχνίδια που διαχειρίζεται ο ΟΠΑΠ και οι άλλες ξένες στοιχηματικές εταιρίες δεν βρήκε τους δανειστές αντίθετους. Ζήτησαν όμως μια αναλυτική κοστολόγηση, αλλά και μια μεθοδολογία εφαρμογής που θα αποδείκνυε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα νομικών εμπλοκών ή απώλειας εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου. 

Μικρή ανακούφιση για τα 10 δισ. των τραπεζών

Την ίδια ώρα μια μικρή ανακούφιση είχε το οικονομικό επιτελείο από το ξεκαθάρισμα που έκαναν οι δανειστές ότι η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που διατέθηκαν ήδη στο ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνδέονται μεν με προαπαιτούμενα μέτρα αλλά μόνο με το μέρος αυτών που αφορά τις τράπεζες. 

Δηλαδή τα θέματα των μεθόδων επιλογής των μελών της διοίκησης των δράσεων για την σταθεροποίηση τους αλλά όχι με τα υπόλοιπα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Διεθνής διαγωνισμός για νέο ΓΓΔΕ 

Κατά τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ανάκυψε και το θέμα της κάλυψης της θέσης της τέως Γενικής Γραμματέως Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαϊδου. 

Οι δανειστές μετά το δεύτερο Γενικό Γραμματέα που είχαν να αποχωρεί από την ΓΓΔΕ σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή του νέου επικεφαλή του πιο νευραλγικού πόστου του ΥΠΟΙΚ. 

Εκτός από το ότι ο νέος ΓΓΔΕ μπορεί να είναι ένα στέλεχος από κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θέτει την επιλογή του στην απόλυτη σχεδόν κρίση του Κουαρτέτου αφαιρώντας το προνόμιο αυτό από την Κυβέρνηση. 

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμα τα 24ωρα μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας που θα κάνει συνολική αξιολόγηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς – Ανοιχτά ακόμη όλα τα θέματα

Υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης το 29% των Ελλήνων

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ