Στην παράταση θα κριθούν «κόκκινα» δάνεια και ΦΠΑ

Στην τελική ευθεία, αλλά χωρίς την τελευταία λέξη, για την προσδοκώμενη συμφωνία με τους εταίρους, που θα απελευθερώσει τη δόση των δύο δισ. ευρώ, βρίσκεται η κυβέρνηση, που δεν στέκεται μόνο στη χθεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων, αλλά ρίχνει το βάρος στην εξεύρεση λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια και τα ισοδύναμα για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε συμφωνία το αργότερο μέχρι σήμερα, για τα «καυτά» ανοιχτά θέματα φαίνεται ότι διεκδικεί παράταση για τη διαχείριση των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων και σίγουρα δεν αποκλείει να «προσπεράσει» ακόμη και το Eurogroup της Δευτέρας προκειμένου να εξασφαλίσει πολιτική λύση, στην οποία αναφέρθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ από το βήμα της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν παρά τα γρήγορα βήματα που σημειώνονται ένθεν κακείθεν να μην υπάρξει σήμερα φινάλε στη διαπραγμάτευση, καθώς η ελληνική πλευρά ακούγοντας τις απαιτήσεις των εταίρων, απαντά αρνητικά στο μοντέλο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε πάντως ότι για την εξεύρεση ισοδυνάμων που εκ των πραγμάτων θα καταργήσουν τη επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή στα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα ωδεία, στις σχολές χορού κ.α., το πρόβλημα εντοπίζεται όχι στη βούληση αλλά στη δυσκολία περιγραφής του «χάρτη» από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναζητά «πηγές» που δεν θα επιβαρύνουν με νέους φόρους μόνο μία πλευρά.

Προτάσεις

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει, όχι μόνο σε στενούς του συνεργάτες, ότι είναι κρίσιμες αυτές οι ημέρες του νέου κύκλου διακυβέρνησης και ότι οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει μέσ�� σε ελάχιστες μέρες (εντός του Νοέμβρη) να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες προτάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν άλλωστε ότι το οικονομικό επιτελείο ήταν και είναι τα τελευταία 24ωρα σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να συμφωνήσουν στη φόρμουλα για την αντιμετώπιση των ανοιχτών μετώπων.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως διευκρινίζουν με νόημα ότι για τα κόκκινα δάνεια η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται, διαμηνύοντας ότι θα διεκδικήσει η σχετική συζήτηση να ανέβει επίπεδο και αν χρειαστεί να φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (εάν και εφόσον βέβαια δεν βγει «λευκός καπνός» στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα).

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τις «νωπές» δηλώσεις των κ. Μοσκοβισί και Σουλτς, οι οποίοι έδειχναν όντας στην Αθήνα να κατανοούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης και του Προσφυγικού.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να «ηγηθεί» της ευρωπαϊκής «εκστρατείας» για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και μάλιστα θα είναι ο «ειδικός απεσταλμένος» στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τους κ. Ερντογάν, Νταβούτογλου, ώστε να μεταφέρει τα μηνύματα της Ευρώπης με στόχο την επίλυση των ζητημάτων με ουμανιστική κατ’ αρχάς διάθεση.

Σήμερα άλλωστε το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας έχει καλέσει σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, τους μητροπολίτες των νησιών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα, όπως και τους δημάρχους Κω, Λέρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Απειλούνται με έξωση 150.000 δανειολήπτες

Επαναφέρουν το φόρο στις ελληνικές μικροζυθοποιίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ