Επαναφέρουν το φόρο στις ελληνικές μικροζυθοποιίες

Μετά την καταψήφιση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις μικρές ζυθοποιίες από τους Ανεξάρτητους Ελληνες την περασμένη Τετάρτη και τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να βρουν τη… χρυσή τομή ώστε να την επαναφέρουν με τροπολογία στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη τροποποιούσε το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΕΦΚ για την μπύρα που παράγεται από τα μικρά ζυθοποιεία και των οποίων η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Οπως ήταν φυσικό, αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του κλάδου.

«Μας στοχεύουν»

«Φωτογραφική» χαρακτηρίζει τη διάταξη, η οποία προβλέπει την αύξηση του ΕΦΚ της μπύρας που παράγεται από τις μικρές ζυθοποιίες ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), κ. Νίκος Ζωγόπουλος.

«Πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη που στόχο έχει να ενισχύσει τα ολιγοπώλια και να πλήξει την ΕΖΑ και τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (μπύρα Βεργίνα) που παράγουμε περίπου 200.000 εκατόλιτρα ετησίως», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζωγόπουλο το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο, καθώς θα διαλύσει τη δομή των μικρών ζυθοποιείων ως προς την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. «Για τα 200.000 εκατόλιτρα που παράγουμε πληρώνουμε φόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τώρα θα αυξηθούν στα 4,5 εκατ. ευρώ. Είναι παράλογο να χτυπάνε έτσι μια εταιρεία που μέσα στην κρίση αναπτύχθηκε πάνω από 50% και μόνο το 2015 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΖΑ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Η εφορία ενεργοποιεί το «υπερόπλο» των κατασχέσεων

Τέλος η απόσυρση ΙΧ το 2016, μέχρι πότε ισχύει το όφελος

Απειλούνται με έξωση 150.000 δανειολήπτες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ