“Καμπανάκι” από Ευρωπαίο αξιωματούχο για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις στην εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος με προφανείς συνέπειες στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έκρουσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος. Ο αξιωματούχος ενημερώνοντας τον Τύπο πριν από το eurogroup της Δευτέρας επεσήμανε ότι “αυτά τα δύο πακέτα με προαπαιτούμενα αποτελούν το πρώτο σημαντικό τεστ της κυβέρνησης για το αν μπορεί να σπάσει τα δεσμά με τις κακές πρακτικές των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων του παρελθόντος”.

“H εκταμίευση και η χρήση των πρώτων 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα”, είπε ο αξιωματούχος, “και όχι με την πρώτη αξιολόγηση” ( η πρώτη αξιολόγηση συνδέεται με τα 15 δις που επέμεναν στο πρόγραμμα των 86 δις, τα οποία όπως είπε ο αξιωματούχος “δεν χρειάζονται από ότι φαίνεται”).

“Η κυβέρνηση έχει ένα προφανές κίνητρο για να βιαστεί με την νομοθέτηση της δεύτερης λίστας, όπου θέλουμε να ελπίζουμε θα υπάρχουν σημαντικά μέτρα για την διοίκηση των τραπεζών. Δεν έχουμε βέβαια καμία νομική δέσμευση ότι αυτό θα συμβεί. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα για τις τράπεζες θα είναι εκεί.”

Εξήγησε ότι δε “είμαστε ήδη πίσω σε σχέση με το πρόγραμμα, η πρώτη λίστα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί ήδη από τις 15 Οκτωβρίου με βάση τον αρχικό σχεδιασμό … εφόσον πάει πίσω η πρώτη λίστα, πιέζεται προς τα πίσω και η δεύτερη”. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ήλπιζε πως η απόφαση για την εκταμίευση των πρώτων δύο δις θα είχε ληφθεί τη περασμένη Πέμπτη “αυτό δεν κατέστη δυνατό”. Eπεσήμανε ότι τα πρώτα 48 μέτρα είναι φιλόδοξα, “αλλά δεν έχουμε ακόμα δει καν τη δεύτερη λίστα”.

“Σε σχέση με την πρώτη λίστα, καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος, εμείς θα δουλέψουμε μεν μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως υπάρχουν τέσσερα ανοιχτά μέτωπα”, σημείωσε.

Ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι “η Τρόικα θέλει να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για την μειοψηφία των μη προνομιούχων, δεν θέλει όμως κανείς να την επεκτείνει και για την πλειοψηφία, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση και αν δείτε τι εισοδηματικά κριτήρια θέτει θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές περισσότερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία”. Συμπλήρωσε δε ότι είναι ακόμα “ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι ελάχιστες τιμές των γενόσημων φαρμάκων και ένα τέταρτο θέμα.”

Στην Αθήνα η Τρόικα την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Τρόικα αναμένεται στην Αθήνα και πάλι για να ξεκινήσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος της νομοθέτησης της δεύτερη λίστας, όπου αναμένεται να μείνει για δύο εβδομάδες “δεν έχω όμως καμία πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Σε σχέση με τις φήμες για την έναρξη συζήτησης για το ελληνικό χρέος, ο αξιωματούχος απέρριψε την ανάγκη για συζήτηση τώρα ως “παράλογη” καθώς χωρίς την πρώτη αξιολόγηση δεν είναι γνωστή η πορεία του χρέους, οι προοπτικές της ανάπτυξης και φυσικά η καθοριστική δημοσιονομικά συμβολή του ασφαλιστικού σε αυτή. “Η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την αξιολόγηση και όχι πριν”.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Συμφωνία ως τη Δευτέρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ