Κομισιόν: Τελειώστε την αξιολόγηση

Το μήνυμα που φέρνει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

O επίτροπος επί των οικονομικών φτάνει σήμερα στην Αθήνα με σκοπό να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση παραμένει εντός τροχιάς για την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος και το μήνυμα αυτό εν συνεχεία να το μεταβιβάσει στις αγορές και τους επενδυτές.

Η κυβέρνηση την Πέμπτη σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία το δεύτερο νομοσχέδιο που σχετίζεται με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπό – δόσης των 2δισ., αλλά και αποτελεί απαραίτητο σκαλοπάτι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ και του SSM (single supervisory mechanism) για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονται μια σειρά από δεδομένα:

• τα 14,4 δισ. δεν είναι ποσό που μπορεί να καλυφθεί από ιδιώτες, άρα θα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που έχει βάλει στην άκρη ο ESM για αυτό το σκοπό από τις 14 Αυγούστου,

• το ποσό που έχει εκταμιεύσει ο ESM είναι μόλις 10 δισ. και για τα υπόλοιπα 4,4 δισ. θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν χωρίς την καταβολή των υπολοίπων 15 που θεωρητικά προορίζονται για τις τράπεζες από το σύνολο των 86.

• ακόμα όμως και έτσι ανακεφαλαιοποίηση και πρώτη αξιολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βιάζεται να προλάβει το τέλος του 2015.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί θα ξεκαθαρίσει ότι η σύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης συνεχίζει και ισχύει. Θα ζητήσει επιτάχυνση των νομοθετημάτων και θα μεταφέρει τις επιφυλάξεις των αρμοδίων στελεχών που διεξάγουν τους ελέγχους για το αν και κατά πόσο νομοθέτηση και εφαρμογή ταυτίζονται. Για παν ενδεχόμενο θα ξεκαθαρίσει ότι το προαπαιτούμενο δεν είναι μόνο η νομοθέτηση, αλλά και η υποβολή χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής.

Σε σχέση με το τελευταίο θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ασφαλιστικό. Θα υπενθυμίσει ποια είναι η συμφωνία, με τι πρέπει να μοιάζει το τελικό προϊόν και θα παραπέμψει στην τρόικα για τα περαιτέρω.

Το ίδιο θα επιχειρήσει και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τους ίδιους διαπραγματευτές τις κρίσιμες νύχτες του δραματικού καλοκαιριού που μας πέρασε. Θα εξηγήσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες σε σχέση με τους strategic defaulters (κατ’ επάγγελμα χρεοκοπούντες) και πως προστασία είχε συμφωνηθεί να τύχουν μόνο οι απολύτως άποροι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Μάλιστα, ο επίτροπος θα επαναλάβει τη δέσμευση των εταίρων της χώρας στην ΕΕ να δουν το θέμα του χρέους, όταν τελειώσει η αξιολόγηση και μόνο στο κομμάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του (δηλαδή για το τμήμα μετά το 2025).

Η επίσκεψη έχει, μεταξύ άλλων, και τον στόχο να πάρουν οι αγορές το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο και να αρχίσει να χτίζεται το ελληνικό επιχείρημα, όταν η χώρα επιχειρήσει να ξαναχτυπήσει την πόρτα των αγορών μέσα στο 2016.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ