Επισημοποιείται η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα

Επισημοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο πρόεδρος του θεσμού, Μάρτιν Σουλτς, στους προέδρους των πολιτικών ομάδων, την οποία επικαλείται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σούλτς στη Σύνοδο των Προέδρων, ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν στο Eurogroup θα ενημερώνει, τακτικά, πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, καθώς επίσης, ότι αναμένεται -την ερχόμενη εβδομάδα- η οριστικοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, την ίδια στιγμή οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και του ευρώ (αναμόρφωση ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενίσχυση των εργαλείων της οικονομικής διακυβέρνησης και ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης από τον πρόεδρο του Eurogroup), αγνοούν πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία υιοθέτησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν. Εξάλλου, επισημαίνει ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δυσχεραίνεται, ενώ παραμερίζεται πλήρως ακόμη και ο συμβουλευτικός ρόλος του στη διαδικασία διορισμού του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

«Η μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί τον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό στην ΕΕ, στο ελληνικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα μικρό θετικό βήμα. Ωστόσο, η απόφαση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, να προχωρήσουν μόνοι τους τα επόμενα βήματα της ΟΝΕ είναι απαράδεκτη και μας πηγαίνει δύο βήματα πισω. Οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτούν διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

 

Διαβάστε επίσης

Ντομπρόβσκις: Μετά την αξιολόγηση το ζήτημα του χρέους – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ