Στα 11-13 δισ. € ο λογαριασμός

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Ξημερώματα Σαββάτου 31 Οκτωβρίου οι Ελληνες τραπεζίτες αλλά και οι επενδυτές ανά την υφήλιο θα μάθουν με τον πλέον επίσημο τρόπο, από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον καυτό λογαριασμό των stress tests για τις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. 

Η επιλογή της ώρας δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί πάγια τακτική της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ η ανακοίνωση των stress tests να γίνεται όταν οι χρηματιστηριακές αγορές είναι κλειστές. Κι αυτό προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρέμβασης, είτε θετικά είτε αρνητικά, στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν τις επαφές με τους ξένους επενδυτές οι τραπεζίτες, οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα προλάβουν να τελειώσουν την ανακεφαλαιοποίηση πριν από το 2016, ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. 

Μολονότι οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επιμένουν στις δηλώσεις τους ότι δεν γνωρίζουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, οι πληροφορίες της Realnews αναφέρουν πως όχι μόνο είναι γνώστες, αλλά μοιράζονται ήδη την πληροφορία με τους υποψήφιους μετόχους τους. Το έδαφος, λοιπόν, για τη συμμετοχή των ξένων έχει στρωθεί και στην επενδυτική τους ενθάρρυνση συμβάλλουν δύο σημαντικές παράμετροι. 

• Πρώτον, το γεγονός ότι ο λογαριασμός είναι διαχειρίσιμος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που προκαλεί ήδη ανακούφιση και σχετική αισιοδοξία στα τραπεζικά επιτελεία της Αθήνας. 

• Δεύτερον, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και η διαφαινόμενη εξομάλυνση, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, της σχέσης της Αθήνας με τους δανειστές.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Διαβάστε επίσης:

Σε ισχύ από σήμερα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σάλλας: Να μην στερηθούν βιοπαλαιστές τα σπίτια τους

Συνάντηση Σταθάκη – Ντομπρόβσκις τη Δευτέρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ