Σοκάρουν οι διάλογοι με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια

Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά κρύβονται πίσω από τις πιέσεις του κουαρτέτου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα.

Αποκαλυπτικοί των προθέσεων αλλά και των ακραίων πιέσεων των δανειστών είναι οι διάλογοι που φέρνει στη δημοσιότητα το «Εθνος» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Ελληνική πλευρά: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ. Έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ. ‘Εχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία είναι στο 26%. Δεν αντέχει να υποστεί και άλλο σοκ αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας

Τρόικα: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν τα δάνεια τους.

Ελληνική πλευρά: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από τα 120 τμ. Η ελληνική μεσαία τάξη δεν είναι όπως της Αγγλίας με διαμερίσματα άνω των 300 τ.μ. ή μονοκατοικίες. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.

Τρόικα: Με τις προτάσεις σας δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, που επικαλείται στελέχη με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στα κοκκινα δάνεια, η τρόικα θέλει να δημιουργήσει μια νέα αγορά στην Ελλάδα από κατοικίες που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Η αγορά αυτή θα συμπληρώνεται από κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Μοχλό εισόδου των εταιρειών αυτών στη χώρα θα αποτελέσουν οι πρώτοι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων απο τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες σε γενικές γραμμές δεν έχουν εμπειρία για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση μαζικών πλειστηριασμών. Οπότε είτε θα πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε γύπες και θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά, είτε θα προσλάβουν ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Η μεγάλη προσφορά ακινήτων σε πλειστηριασμό θα καταποντίσει τις τιμές των ακινήτων και αμέσως θα υπάρξουν ευκαιρίες για φτηνές αγορές.

Ταυτόχρονα οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια από τους γύπες θα νοικιάζουν τα σπίτια που βγήκαν σε πλειστηριασμό ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους…

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο πιο πιθανός αντικαταστάτης της Σαββαΐδου

«Χρυσές» αμοιβές για συμβούλους υπουργών

Έως 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τις e-συναλλαγές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ