Το καλό και το κακό σενάριο για τους πλειστηριασμούς

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό για όσους υπαχθούν στον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη.

Αυτό το χάσμα θα επιχειρήσουν να “γεφυρώσουν” σήμερα το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του νέου ραντεβού τους.

Οπως αναφέρει το Euro2day, σε περίπτωση που δεν βγει σήμερα “λευκός καπνός” δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να μην βρεθεί η πλειοψηφία των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων χωρίς προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Το σίγουρο είναι πως καμία από τις δύο πλευρές, και κυρίως η ελληνική, δεν επιθυμεί να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις και αυτό διότι έτσι δεν θα ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν προκειμένου να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, το τελευταίο προπύργιο προστασίας της κατοικίας των νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό.

Από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κάτω από την “ομπρέλα” του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών (σ.σ. το αρμόδιο υπουργείο δεν ήταν χθες σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς πόσοι θα διασώσουν την κατοικία τους με βάση την ελληνική πρόταση) ενώ από την άλλη πλευρά οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους ότι πρέπει να προστατευθούν μόνο οι ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τα 35.000 ευρώ (οικογενειακό), και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ. αξίζει να σημειώσουμε πως την Τετάρτη η ίδια πηγή υποστήριζε πως η ελληνική πρόταση καλύπτει το 88% των οφειλετών), ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Επί της ουσίας δηλαδή με την πρόταση των δανειστών, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τις κυβερνητικές πηγές, αν και εφόσον αυτή περάσει θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό με βάση το “καλό” σενάριο 6 στα 10 σπίτια και με βάση το “κακό” σενάριο 8 στα 10.

Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση με βάση τον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής.

Πάντως πηγές από την αγορά υποστηρίζουν πως όσοι δανειολήπτες από αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση δεν έχουν ακόμα πάρει δικάσιμο της υπόθεσης τους κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός των κριτηρίων που προέβλεπε ο παλαιός νόμος. Σε αυτή την περίπτωση οι υποθέσεις τους θα εξετασθούν με βάση τα νέα κριτήρια.

Σήμερα το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι αγγίζει τις 320.000 ενώ η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκληροί οι όροι της τρόικας για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Τα βρήκαν στην ύφεση – Εμμονή στους πλειστηριασμούς

Κατσέλη: Οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ