Διάσταση απόψεων για τα κόκκινα δάνεια

Θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι η συζήτηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών “αλλά υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων”, σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

“Είμαστε ανυποχώρητοι και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση για να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν υπάρξει συμφωνία”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των θεσμών ενδιαφέρεται για ρύθμιση η οποία να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ όπως σχολίασε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση αφορά όσους δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο νόμο Κατσέλη. Ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια, ενώ σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, προς το παρόν, επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Η συζήτηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε ξένα funds, όπως αναφέρθηκε, το θέμα αυτό θα ξεκινήσει να εξετάζεται τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια:

Αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ το άτομο, 250.000 ευρώ ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα 35.000 ευρώ. Σύνολο οφειλών έως 200.000 ευρώ.

Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής :

Αντικειμενική αξία από 70.000 ευρώ μέχρι 120.000 ευρώ.

Σύνολο οφειλών :120.000 ευρώ.

Εισόδημα :8180 ευρώ το άτομο, 13917 ευρώ το ζευγάρι και 3350 ευρώ το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών, ενώ με των δανειστών καλύπτεται από 17,3% έως 40% των οφειλετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Στον αέρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ