Σταθάκης: Νέα ώθηση στον τουρισμό με βασικό εργαλείο το ΕΣΠΑ

Μια νέα ισχυρή ώθηση σχεδιάζει να δώσει στον τουρισμό η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, στην ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) “Τουρισμός & Ανάπτυξη”.

Απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, ότι ο κλάδος δεν μπορεί ν’ αντέξει την αύξηση του ΦΠΑ παραπάνω από ένα χρόνο, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μία «νέα συμφωνία» με τους φορείς του τουρισμού, διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες – και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα που παραμένουν αξεπέραστα είναι η μαύρη εργασία, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, οι περιβαλλοντικές παραβάσεις και η χρόνια ανοχή στην αυθαιρεσία». Απαιτείται λοιπόν εκ μέρους όλων, όπως είπε, να ληφθούν αποφάσεις για μονιμότερες λύσεις.

«Η θεραπεία των προβλημάτων αυτών, επηρεάζει την αύξηση της φορολογίας στον τουρισμό. Η δημοσιονομική πίεση δημιουργεί προβλήματα – αλλά αυτό συναρτάται και με το μεγάλο κομμάτι της οικονομίας που δεν συνεισφέρει ακόμη όσο πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αλλά με ένα πλαίσιο που φιλοδοξεί να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» με σημαντικά σημεία, που θα επιτρέψουν τη σταθεροποίηση σε εύλογο διάστημα και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Κομβικά σημεία που θα φέρουν τη σταθερότητα, όπως είπε, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τα Χριστούγεννα, η διαπραγμάτευση για ένα βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2016, και η ολοκλήρωση των θεσμικών και άλλων αλλαγών.

Ο κ. Σταθάκης συνέχισε σχολιάζοντας ότι σήμερα ο τουρισμός κλείνει μια χρονιά εξαιρετική από κάθε άποψη, με νέο ρεκόρ στις αφίξεις επισκεπτών όσο και στη ροή συναλλάγματος. «Τα σχόλιά μας μπορεί να είναι μόνο θετικά για όσα έχουν επιτευχθεί» σημείωσε. Αν και υπάρχουν όμως διαδοχικά πετυχημένα βήματα γύρω από τον τουρισμό, τώρα είναι η στιγμή για να γίνουν πιο θαρραλέα βήματα για το μέλλον, και για να θεραπευτούν προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.

«Το νέο σχέδιο που συζητούμε με όλους τους φορείς, αφορά νέες στοχεύσεις για να δοθεί μία νέα μεγάλη ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, με βελτίωση προσφερόμενων υπηρεσιών και επιμήκυνση τουριστικής περιόδου» ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Χρειάζεται «να βρούμε νέες αγορές και νέες μορφές τουρισμού, να αναζητήσουμε νέα αναξιοποίητα πλεονεκτήματα, πιο φιλικά σε σχέση με το περιβάλλον αλλά και ο νησιωτικός χαρακτήρας και η μοναδικότητα του φυσικού κεφαλαίου να έχουν ισχυρό αποτύπωμα μεγάλης θωράκισης και βιώσιμης προστασίας. Να αναβαθμίσουμε, να ενοποιήσουμε και να διορθώσουμε σφάλματα προηγούμενων δεκαετιών, να αποκτήσουμε ισχυρό πρόγραμμα αναβάθμισης υπαρχουσών υποδομών και να στραφούμε στην αξιοποίηση των πόρων για μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις στον τουρισμό».

Βασικό εργαλείο για τα παραπάνω είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 (η πρώτη δράση ξεκίνησε ήδη για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις), ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με στόχο να διορθώσει και τα προβλήματα που άφησαν οι δυο προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η χρηματοδότησης τους.

Ένας τρίτος τομέας παρέμβασης, είναι η τουριστική νομοθεσία: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ασαφείς χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Πρέπει να γίνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας αλλά και μεγάλες τομές, διότι δεν έχει τόσο σημασία η έκταση της νομοθεσίας ή οι κανόνες, όσο η αποσαφήνισή τους – και να γίνει εκσυγχρονισμός με κατηγοριοποίηση των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στις στρατηγικές επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Ο χαρακτήρας και η ευελιξία του τουρισμού είναι το σπουδαιότερο – εκτίμησε ο υπουργός. Έχει ξεκινήσει ήδη μία πρώτη συζήτηση για την «οικονομία διαμοιρασμού» αλλά και για τον θαλάσσιο τουρισμό, ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία νομοθεσία με εύλογο οικονομικό όφελος του Δημοσίου. Οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες, επαγγέλματα, αδειοδοτήσεις, θα προχωρήσουν για να γίνει φιλικότερο το περιβάλλον, «αλλά πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων. Κάθε μία από όσες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, και όσες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα αξιολογούνται όπως συμφωνήσαμε με τους εταίρους, ώστε να ξέρουμε αν χρειάζεται ένα νέο φάσμα μεταρρυθμίσεων. Δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση τυφλά μέτρα» τόνισε ο κ. Σταθάκης αναγνωρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα του διαλόγου και της διαμόρφωσης λύσεων με συναίνεση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, υποστήριξε ότι ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται σε σημείο καμπής – και δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα, αν μπορεί να στηρίξει αποφασιστικά την οικονομία και τα επόμενα χρόνια, ή θα υποχωρήσει κι αυτός στις συνθήκες που δημιουργούνται από την εντεινόμενη υπερφορολόγηση.

«Αναλάβαμε να σηκώσουμε τους φόρους που μας αναλογούν, αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε στους ώμους μας το αυξανόμενο βάρος. Όσο δεν εισπράττει τον ΦΠΑ το κράτος αυτό, δημιουργεί επιπλοκές στη φορολόγηση και βυθιζόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Επίσης, ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε το 2017 να επανέλθουν οι φόροι σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ανακοινώσει δράσεις από κοινού με τους ΣΕΤΕ της Ιταλίας και της Κύπρου.

 Σχετικά με τη ρευστότητα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ πρότεινε για τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα, να τους δοθεί η δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, εφόσον κριθούν βιώσιμες.

«Περιμένουμε τον επενδυτικό νόμο, αλλά δεν προχωρά ο χωροταξικός σχεδιασμός, δεν υλοποιούνται παρεμβάσεις, είναι ασταθές το φορολογικό περιβάλλον. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις, υπάρχει γραφειοκρατία και περιμένουμε μια στρατηγική για τον τομέα της οικονομίας των 26 εκατομμυρίων αφίξεων και να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Νουαγιέ: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν χρειάζεται αλλαγή

OΑΕΔ: Την Τετάρτη το πρόγραμμα επιδοτήσεων για 12.700 θέσεις εργασίας- Ποιους αφορά

Στο Λονδίνο ο Βαρουφάκης την Παρασκευή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ