Φέρνει 2 δισ. ο Ρέγκλινγκ στη σκιά του ραντεβού Τσίπρα-Στουρνάρα

Σε έκδοση “φθηνού” ευρω-ομολόγου προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλιγκ για τη δόση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα την ώρα που ο Γ. Στουρνάρας ενημέρωνε τον Α. Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση και τα “κόκκινα δάνεια”.

Για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν, αλλά και το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως αναφέρει  η «Καθημερινή» τα επιτελικά στελέχη των τραπεζών βρίσκονται στη Φρανκφούρτη, όπου σήμερα θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Οι συναντήσεις θα γίνουν χωριστά με κάθε τράπεζα και θα συζητηθούν η πρόοδος του stress test και οι γενικές και ειδικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

Οι επιτελείς του SSM δεν θα παρουσιάσουν νούμερα στις τράπεζες ούτε από την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων ούτε για το stress test, ωστόσο η περιγραφή των τεχνικών παραμέτρων της άσκησης θα επιτρέψει στις τράπεζες να σχηματίσουν μια καλή εικόνα ως προς το πού πάει το τελικό αποτέλεσμα. Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Επίσης πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ προχώρησε στην πρώτη μακροχρόνια έκδοση ευρω-ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο 1,75%, σχεδόν κατά μισή μονάδα ακριβότερο από το αντίστοιχο γερμανικό, για να καταλήξει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ως χρηματοδότηση στο ελληνικό δάνειο λίγο ψηλότερα, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα θα παραμείνει κάτω από το 2%, έναντι του 4% περίπου που κοστίζουν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ευρω-ομόλογο εκδόθηκε  από τον ESM για να χρηματοδοτήσει την επικείμενη δόση των 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των δύο πακέτων προαπαιτούμενων δράσεων πριν από την αξιολόγηση ώστε να απελευθερωθούν τα χρήματα προκειμένου να διοχετευθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο στον χώρο της υγείας, όσο και προς το ασφαλιστικό αλλά και προμηθευτές του δημοσίου.

Στο μεταξύ στη συνάντηση Τσίπρα-Στουρνάρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν, αλλά και το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» η συνάντηση, στην οποία μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο διοικητής της ΤτΕ τούς ενημέρωσε για την εξέλιξη του stress test, το οποίο έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Η οριστικοποίηση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση και η ψήφισή του από τη Βουλή αποτελεί άμεση προτεραιότητα και σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος νόμος θα παρουσιαστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Η ψήφιση του νέου νόμου αποτελεί σημαντική εκκρεμότητα καθώς το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι αυτά που θα κρίνουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ενέργειες της ΤτΕ για την ακριβή χαρτογράφηση του προβλήματος. Η ΤτΕ έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αξιολογήσει την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν τα «κόκκινα» δάνεια. Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα λεπτό πολιτικό θέμα καθώς θα πρέπει να προστατευθούν όσοι πραγματικά είναι σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο ευέλικτο πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών από τους υπόλοιπους οφειλέτες, αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Δείτε επίσης

Χουλιαράκης στη Sueddeutsche: Στην ατζέντα το θέμα του ελληνικού χρέους

Δραγασάκης: Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει εντός του έτους

Διάσταση Κατσέλη-Ντράγκι για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ