Ντομπρόβσκις: Έρχεται προκαταβολή 800 εκατ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ

Πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία του ΕΣΠΑ, αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την ερχόμενη εβδομάδα, είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το εν λόγο ποσό από τις Βρυξέλλες θα αποτελεί προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020, δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Από τις 16 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η πρόταση της Επιτροπής για αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, προκειμένου να εισρεύσουν γρηγορότερα τα χρήματα στη χώρα, ανέφερε ο Ντομπρόβσκις.

Με τις αλλαγές των κανόνων, η Ελλάδα εξοικονομεί 2 δισ. ευρώ, εντός του 2015 και 2016, εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

Συγκεκριμένα, εντός του 2015 θα εισρεύσουν στη χώρα 1,3 δισ. ευρώ και το 2016, περί τα 0,7 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το πώς επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ ο Ντομπρόβσκις απάντησε:

«Η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ επιτυγχάνεται μέσω της αναδρομικής αλλαγής των κανόνων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. Ορισμένα έργα της περιόδου αυτής έχουν παραμείνει ημιτελή, λόγω της αδυναμίας της Αθήνας να τα συγχρηματοδοτήσει. Προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, η ΕΕ θα αναλάβει πλήρως (100%) τη χρηματοδότηση των έργων αυτών (στις περισσότερες χώρες το ποσοστό της εθνικής χρηματοδότησης είναι 15%). Επιπλέον, αναμένεται να εκταμιευθεί πρόωρα το τελευταίο 5% των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των έργων», επεσήμανε.

«Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, αυξάνεται το ποσοστό της προχρηματοδότησης έργων στο 11%. Με τον τρόπο αυτό θα εισρεύσει νωρίτερα στην ελληνική οικονομία ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτά αναλύτονται σε 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 και τα υπόλοιπα το 2016».

Στην ερώτηση για τις επιδόσεις της Ελλάδας, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είπε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ παλαιότερα βρισκόταν μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη απορρόφηση. Αυτή η βελτίωση οφείλεται εν πολλοίς στη συνδρομή και την εμπειρογνωμοσύνη που παρείχε στις ελληνικές αρχές η Task Force. Η νέα Task Force σήμερα ονομάζεται υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS) και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, διασφαλίζει ότι τα έργα της περιόδου 2007-2013 έχουν ολοκληρωθεί και ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο».

Δείτε επίσης

Παγκόσμια πρωταθλήτρια σε άνεργους πτυχιούχους η Ελλάδα

Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ με επιδότηση ανά τομέα – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ