Παράνομος ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς

«Στον αέρα» βρίσκεται η πληρωμή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θεσπίστηκε με τον ν. 3986/11 για τα οικονομικά έτη 2011-15, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομο τον τρόπο υπολογισμού της, ακυρώνοντας ένα τμήμα της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΠΟΛ 1167/2-8-11).

Το ΣτΕ έκρινε καταρχήν συνταγματικά ανεκτή την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες, ως αναγκαίο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Ομως από την τριπλή αυτή ταυτόχρονη φορολόγηση δέχθηκε ότι πάσχει συνταγματικά η διάταξη που καθορίζει το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η δικαστική απόφαση-σοκ ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων σε χιλιάδες φορολογουμένους που πλήρωσαν «φουσκωμένη» εισφορά αλληλεγγύης, αφού, κατά τον υπολογισμό της, δεν ελήφθησαν υπόψη μειώσεις του ΚΦΕ (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) που σχετίζονται με την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Η απόφαση του Ελεγκτικού

Ο «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο θα γίνει σύντομα ακόμα μεγαλύτερος, μόλις δημοσιευθεί επίσημα και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία καταρρέει ως αντισυνταγματική η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που βαρύνει τους συνταξιούχους…

Η Ολομέλεια ΣτΕ δέχθηκε κατά ένα μέρος τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρώην γ. γραμματέας του υπουργείο Δικαιοσύνης, Αγγ. Τσιγκρής, και η νυν ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, προσβάλλοντας ως αντισυνταγματική την ταυτόχρονη τριπλή αυτή φορολόγηση, σε συνδυασμό με επιπλέον επιβαρύνσεις («χαράτσι» της ΔΕΗ – ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ.).

Οι αποφάσεις του ΣτΕ επιτρέπουν σε χιλιάδες φορολογουμένους να ζητήσουν από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες την ανάκληση των πράξεων με τις οποίες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν «φουσκωμένη» εισφορά αλληλεγγύης. Λόγω της αντισυνταγματικότητας, η πολιτεία κανονικά είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τις διαφορές από τον εσφαλμένο υπολογισμό. Αλλιώς, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τα σχετικά ένδικα μέσα για να αξιώσουν πίσω τις παράνομες πληρωμές. Αλλά στην περίπτωση αυτή (που το Δημόσιο αρνηθεί να συμμορφωθεί) ο καθένας θα πρέπει πρώτα να συνεκτιμήσει το ποσό που δικαιούται, σε σύγκριση με τα δικαστικά τέλη και έξοδα, τη δικηγορική αμοιβή κ.λπ. που θα καταβάλει.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Debate- Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία – ΒΙΝΤΕΟ

Ο “κρυφός” λογαριασμός του μνημονίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ