Διπλό σοκ για όσους εισπράττουν ενοίκια

Την αύξηση του φόρου στα ενοίκια έως και 36,3% και την επιβολή φόρου ακόμη και στα ανείσπρακτα μισθώματα, αναδρομικά από την 1η-1-2015, προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων μέτρων, το πολυνομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες δράσεις του μηνός Οκτωβρίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα opengov.gr για δημόσια διαβούλευση το απόγευμα του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διεκδίκηση του ΕΝΦΙΑ από το Δημόσιο ακόμη κι αν το ποσό του φόρου αυτού ανέρχεται στα επίπεδα των 2 έως 5 ευρώ, την κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, τη μείωση των προστίμων για υποβολή ανακριβών φορολογικών δηλώσεων και για μη υποβολή δηλώσεων. Καθιερώνει επίσης ακόμη πιο αυστηρούς όρους για τη διατήρηση του δικαιώματος των οφειλετών να παραμείνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τι αλλάζει

Αναλυτικά, με τις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:

1. Αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία αποκτήθηκαν ή πρόκειται να αποκτηθούν εντός του έτους 2015. Για ετήσιο ποσό μισθωμάτων μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 36,36%, από το 11% στο 15%, ενώ για κάθε ποσό εισπραχθέντων μισθωμάτων πέραν των 12.000 ευρώ τον χρόνο ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 9,1%, από το 33% στο 35%. Οσοι φορολογούμενοι αποκτούν ετήσια εισοδήματα από ακίνητη περιουσία από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ θα πληρώνουν επιπλέον φόρο εισοδήματος από 40 έως και 480 ευρώ τον χρόνο, ενώ όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από ακίνητα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 480 ευρώ τον χρόνο.

2. Επεκτείνεται η φορολόγηση με τους νέους αυξημένους συντελεστές 15% και 35% καί στα ποσά των μισθωμάτων που δεν καταφέρνουν να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές τους! Κι αυτό διότι καταργείται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια, οπότε οφείλουν κι αυτά να τα δηλώνουν στην Εφορία και να φορολογούνται και γι’ αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν τα έχουν εισπράξει. Και η επαχθής αυτή διάταξη ισχύει για τα ενοίκια που έπρεπε να εισπραχθούν από την 1η-1-2015 και μετά αλλά δεν εισπράχθηκαν!

3. Μειώνεται από τα 5 στο 1 ευρώ το όριο του ποσού του ΕΝΦΙΑ που δεν θα αναζητείται από το Δημόσιο για είσπραξη.

4. Προβλέπεται η άσκηση ποινικής δίωξης για μεγάλα αδικήματα φοροδιαφυγής ανεξαρτήτως τού εάν ο φορολογούμενος έχει ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ή προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

5. Καταργούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Τα πρόστιμα αυτά ανέρχονταν σε 250 ευρώ ανά μη εκδοθείσα ή ανακριβώς εκδοθείσα απόδειξη για όσους τηρούν βιβλία απλογραφικά και σε 500 ευρώ ανά μη εκδοθείσα ή ανακριβώς εκδοθείσα απόδειξη για όσους τηρούν βιβλία διπλογραφικά.

6. Μειώνονται ορισμένα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση διαπίστωσης από τη φορολογική διοίκηση ότι ο φόρος που προέκυψε από τη φορολογική δήλωση είναι μικρότερος από τον φόρο που βεβαιώθηκε από τον φορολογικό έλεγχο. Ειδικότερα, αν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει από τον έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, το πρόστιμο επί της διαφοράς στο οποίο υπόκειται ο φορολογούμενος:

α) μειώνεται από 30% σε 25% του ποσού της διαφοράς, αν το ποσό αυτής υπερβαίνει το 20% και φθάνει μέχρι το 50% του φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης,

β) μειώνεται από 100% σε 50% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό αυτής υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.

7. Το πρόστιμο που προβλέπεται σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου μειώνεται από το 100% στο 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Το “κύριο πιάτο” μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση

Τι είπαν μέσα σε 20 λεπτά Λαγκάρντ – Τσακαλώτος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ